Way Out West meddelade precis innan festivalbesökarna intog Slottsskogen att de är världens första musikfestival som certifierats med hållbarhetscertifikatet ISO 20121. Coolt tycker vi! Men hur hållbar kan en festival egentligen bli? Ekoguidens reportrar Emma Grundström och Lotta Magnader tog med sig förstoringsglaset och undersökte saken.

Mer än musik

Way Out West är mer än bara konserter. Konst, film och föreläsningar tog stor del i årets program och fokus låg på musik, kreativitet, genus och hållbarhet. Vi såg bland annat dokumentären Revolution som bygger på regissören Rob Stewarts insikt om att alla världens levande djur står inför sin undergång. En otroligt vacker film som gav både ont i magen och hopp om förändring!

Inne på området fanns ett stort tält där projektet Re:Act presenterades. Re:Act är en oberoende plattform som aktivt arbetar kring två primära fokusområden; människors lika värde och hållbarhet. Way Out West står tillsammans med organisationerna Amnesty, Djurens Rätt, FN-förbundet och Rädda Barnen bakom projektet. I Re:Acts tält fanns alla organisationer på plats och ett seminarieprogram genomfördes. Här fanns även en bistro med 100% ekologisk och vegansk mat där vinsten av försäljningen gick till organisationerna.

På området och i marknadsföring syntes självklart ett gäng mer kommersiella företag som är Way Out Wests partners och sponsorer. Det skulle vara intressant att få veta hur och om Way Out Wests ambitioner påverkar dessa företeg i det långa loppet? Och skulle de kunna ställas ännu högre krav på dem till nästa år?

Veggie heaven

Att Way Out West valde att ”go veggie” förra året, ledde då till hätska protester, något vi inte hört en susning om i år. All mat, både till personal, publik och artister var vegetarisk och det ställdes högre krav på andelen ekologiska ingredienser än i fjol. De festivalbesökare som vi pratade med var imponerade av det stora utbudet och den höga kvalitén på den vegetariska maten. Framförallt var det roligt att höra allt positivt från dem som inte är vegetarianer till vardags och flera av festivalbesökarna var glada över att kunna välja bort, den på festival så vanliga, skräpmaten. Vi hann bara äta oss igenom en bråkdel av det stora och goda utbudet. Vårt högsta matbetyg går tveklöst till den brunchbuffé som serverades under lördagen i Way Out Wests egna mat- och ölområde där restaurang Wasa Allés krögare Mats Nordström, flerfaldigt belönad för sina ekologiska kokkonster, ansvarade. Buffén bestod av fräscha grönsaker och sallader samt flera olika proteinalternativ, dessutom till ett av de lägsta priserna för en rätt (80kr). Nästa år hoppas vi på att flera ställen erbjuder rätter som denna samt ännu större utbud av KRAV-märkta varor. Vi skulle också vilja kunna ta en ekologisk öl på festivalen och vara säkra på att allt kaffe som serveras är rättvise- och KRAV-märkt, utan undantag! Fler synliga vattenställen där besökare kan fylla på med kranvatten vore också bra.

Skräp som skräp

På Way Out West fanns sorteringsstationer på och omkring festivalområdet med soptunnor för både pet-flaskor, matavfall och brännbart. Dessutom syntes ständigt ett gäng flitiga funktionärer plockar skräp från marken. Tyvärr såg vi lite för ofta att fel skräp låg i fel tunna. Går det på ett kreativt sätt få besökarna att kasta rätt? Kanske är lösningen så enkel som olika färger på tunnorna. Kanske går det också att byta ut papperstallrikar och servetter mot komposter- eller återvinningsbara?

Elektriskt

Beach House, The Knife och Alicia Keys var några av artisterna som fick scenen att explodera under helgen. Scenunderhållning på den nivån är energikrävande med blinkande lampor och enorma bildskärmar. Festivalen skriver på sin hemsida att de ser över vilken typ av el och energi de använder, minimerar lägsta varvtalsnivå på driften av generatorer och i största möjliga utsträckning byter till LED-ljus och annan resurssnål belysning. Vore det möjligt att samla upp den värme alla de dansande festivalbesökarna genererar, kanske med hjälp av ett energiskapande publikgolv? Vi tycker också det vore häftigt om en energimätare kunde visa hur mycket energi som går åt på festivlen samt hur stor skillnad det gör jämfört med om de inte hade vidtagit åtgärder för att minska energiförbrukningen.

WOW för WOW

Trots att det är lång väg kvar på Way Out Wests resa mot en hållbar festival så syns det tydligt att  de jobbar hårt när det gäller hållbarhet jämfört med andra musikfestivaler. Förutom den ekologiska och vegetariska maten, energisparandet och sopsorteringen, klimatkompenserar de för artisternas flygresor, kör elbil internt och har ekologisk bomull i funktionärströjorna.

Vi hoppas att Way Out West är och förblir en förebild för andra och att publik, företag, organisationer och artister som besökt eller jobbat med festivalen fått en ögonöppnare gällande något av de områden som Way Out West uppmärksammar, för vi vet ju alla att många personer kan göra stor skillnad tillsammans! Och 27 000 personer är ganska många.

Är du sugen på mer festival? Läs Zoe Owmans recension av Getaway Rock Festival här. Och du vet väl att sommaren inte är slut än? Kika in på Sommar med Ekoguiden och upptäck de bästa utflyktsställena för sensommarhelgen.

Text: Emma Grundström och Lotta Magnander
Foto: Emma Grundström och Lotta Magnander

Tags: