Nu är Way Out West slut för detta år. Efter sig har festivalen lämnat 27000 trötta och förhoppningsvis mycket nöjda besökare. Sista kvällen avslutades med 3d-glasögon framför Kraftwerk, ett perfekt avslut av en av år 2012:s största festivaler. De tre senaste dagarna har varit slitiga med helt perfekta, vi mår precis som man ska göra helt enkelt. Vi tog oss till festivalen med hundra frågor, och kom därifrån med många fler, nya tankar och ett positivt intryck.

En förväntansfull Jenny

Självklart handlar en musikfestival om artisterna, men i år har mycket fokus hamnat på en fråga som inte har med musiken att göra utan att Way Out West har valt bort kött. Något som väckte många känslor, glada som arga, och en fråga som alltid är lika viktig: Vad händer om vi väljer att äta mindre eller skippar köttet över huvudtaget? Kan valet ha gjort en skillnad, både gällande utsläpp som att påverka besökarna till bättre konsumtionsvanor? Tillsammans med ett minskat avtryck på miljön och ett ökat intryck på människor tror vi att detta har gjort en skillnad som kommer bestå. Det känns gammalt och konservativt att många är så rädda att testa på något nytt för en helg. Är de rädda för att de kanske tycker om det?

Emma i färd med att provsmaka ”En riktig soppa”

Innan festivalen undrade vi varför Way Out West valt att vara så diskreta med sin marknadsföring om miljöengagemanget, vi tyckte då att det kanske kunde inspirera mer om festivalen med stolthet valde att visa upp sitt miljöarbete ännu mer. Vår uppfattning har ändå förändrats lite de senaste dagarna, för om det är något som kan få människor att ändra uppfattning så är det väl ändå förebilder. Flera av de artister som i år spelat på Way Out West är själva medvetna idealister och några har gått längre genom att samarbeta med organisationer för ett hållbart samhälle. Tänk om de artisterna med sitt eget engagemang kunde lyfta frågan och uppmuntra sin publik. Vi skulle gärna ha viljat veta vad de själva tyckte om Way Out West som grön festival!

Laleh har valt Fairtrade-märkt merchandise, men vad tycker hon själv om Way Out Wests miljöarbete?

Vi vill klappa Way Out West på axeln för deras arbete, här har man arbetat med att inte bara på ytan ge en bild av verkligheten genom att sopsortera, utan lyckats tränga in miljötanken i varje aspekt, från mat till sopor till energiförbrukning och så vidare, även inne i presshuset som hos volontärerna. Man har helt enkelt gått väldigt långt och detta år ännu längre än någonsin förut. Men precis som allt annat finns det så mycket som kan förbättras. Det känns motsägelsfullt att säga att varje försäljare ska ha en ekologisk inrikting och att miljö är en grundpelare, men ändå serveras där inga ekologiska drycker, förutom några få ekojuicer utanför öltälten.

God mat på festival är en måste. Och här fanns många goda och ekologiska alternativ att välja på.

Way Out West är med och tar fram certifieringen ISO 20121, en certifiering för evenemangsbranchen, där frågor om drift och produktion som kan vara svåra att få grepp om kan klaras ut mer. De har klivit fram ett vågat steg i och med vegokrubbet detta år, trots risken för mycket kritik, men låter sig inte skrämmas. Vi tycker helt enkelt att denna festival står i framkant med sitt miljöarbete, och hoppas och tror att detta sätter en hel del press på andra stora företag i evenemangsbranchen att göra likadant.

Många organisationer hade sina tält på plats, för att diskutera viktiga frågor. Här har vi Djurens rätt.

Vi kan ändå se att andra festivaler också arbetar för en bättre miljö på flera sätt, om än inte i samma proportioner som  Way Out West. Därför hoppas vi att nästa år få möjlighet att hälsa på flera musikfestivaler landet runt, för att få et grepp och skillnader och vad festivalerna kan lära av varandra. Kanske kan Roskilde blir bättre med ekomaten, medans  Way Out West kan skapa effektivare lösningar för sophanteringen. Utöver miljöarbetet innebär även Way Out West en plats för organisationer att få synas, ett forum att träffas och diskutera viktiga frågor. Slottskogen förvandlas till en plats för utrymme till kultur och nöje. Oavsett om det handlar om den årliga musikupplevelsen eller att människor byter tankar och idéer med varandra, utgör Way Out West en betydelsefull roll för många. Den lockar gammal som ung och detta gör den helt unik i sitt slag.

Text: Emma Grundström, Jenny Lagergren
Fotograf: Emma Grundström, Jenny Lagergren

Tags: