Vi har avnjutit en första dag i Slottsskogen full av glädjefulla vibrationer och tillrop. Stämningen känns fulländad och trots att tiden gått på tok för fort känner vi oss ändå nöjda med dagens möten och prestationer!

Ytterligare frågor och funderingar har dykt upp under dagen samtidigt som vi delat reflektioner med andra kloka människor. Vi mötte bland annat miljöpartiet som tycker att Way Out West är en trendsättare och innebär en god förebild för både andra festivaler och större verksamheter, de visar att det går att styra samhället till mer hållbara vanor, om ens för en helg. Här finns många tält med organisationer som arbetar för en bra sak, och vi har ännu inte sett något av dem helt tomt på folk. Frågan är hur mycket festivalen verkligen påverkar sina besökare i det långa loppet och om de kan göra mer?

Alla de vi hittills pratat med har varit positivt inställda till att det bara serveras vegetarisk mat på festivalområdet. Men frågan är om de som verkligen vill ha kött inte bara kommer att gå utanför området och äta, eller är de för lata, så som en av besökarna uttryckte det? Oavsett tror vissa vi pratat med att det leder till ett minskat fotavtryck på miljön, och det hoppas vi också.

 

Hur miljövänlig en festival än är verkar det bli en hel del svinn och skräp, och detta kan nog i främsta fall förändras om vi som festivalbesökare tänker till lite extra. Vid 18-tiden var det så nedskräpat att vi fick gå slalom mellan ölburkarna, plastglasen och papptallrikarna. Vi frågar oss varför nedskräpningslagen som gick i kraft år 2011 helt plötsligt fick ett abrupt avbrott inne på festivalområdet?! Det ska bli intressant att följa upp det hela med att se vad de tappra volontärerna i miljögruppen har att säga om saken.

Vi kan rekommendera den vegetariska falafeln, skulle dock helst ha sluppit plastbesticken. Maten i öltältet var snäppet vassare, med mer och rejälare portioner.  Vi undrar dock vart de gömt den ekologiska ölen. Vi tycker även att det ska finnas fler alternativ för intoleranta och allergiker, så som gluten- och laktosfritt.

I stort har vi hittills fått en mycket bra uppfattning av festivalen och dess arbete. Här får man känslan av att vara på ett nöjesfält: Det finns godisstånd, ett tält där du kan spela upp din alldeles egna favoritkoncert, en klättervägg, bollhav, och självklart en salig blandning av bra musik! Helgen fortsätter med fler talangfulla artister, god mat och trevligt folk. Hela två dagar är kvar på detta underbara spektakel!

Tags: