Vi slopar platsbaserat arbete – "Det enda rimliga för en tjänsteorganisation"

I sviterna av coronapandemin har vi i föreningen Medveten Konsumtion, som många andra, behövt tänka nytt och ställa om. Vi har nu jobbat huvudsakligen på distans sedan restriktionerna började gälla i mars 2020. Som ett led i att fortsätta driva positiv förändring och ligga i framkant har vi beslutat att föreningens verksamhet ska vara icke-platsbaserad framöver. Inom ramen för detta flyttar vår generalsekreterare från Stockholm till Göteborg. Beslutet grundar sig i flera anledningar.

Den 2 nov 2020 flyttar föreningens generalsekreterare Alexandra Davidsson från Stockholm till Göteborg. Enligt Global Destination Sustainability Index är Göteborg VÄRLDENS MEST HÅLLBARA DESTINATION. Göteborg toppar sedan 2016 den globala listan, och jobbar ständigt för att driva utvecklingen framåt med målet att vara ett internationellt exempel för hållbara städer. Bland annat ligger Göteborg i framkant när det kommer till omställningen till en cirkulär ekonomi, med exempel som SMARTA KARTAN och cykeldelningstjänsten STYR OCH STÄLL.

– “Det känns verkligen roligt att kunna ha kvar mitt drömjobb samtidigt som jag flyttar hem till mina rötter. Länge har jag trott att jag måste bo i Stockholm för att bygga min karriär och kunna arbeta med det jag verkligen brinner för. Hur tragisk pandemin än är så har det medfört positiva insikter i hur föreningen bedrivs och möjliggjort för mig att vara närmare min familj och nära vänner, samtidigt som jag arbetar för att skapa fler cirkulenter. När vi tvingades att distansera oss så växte sig rösten inom mig starkare, den som berättar vad jag resonerar med och vad jag behöver för att må bra på alla plan”, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare i föreningen Medveten Konsumtion.

Vi har vårt säte i Stockholm och där har även majoriteten av arbetet utgått ifrån hittills. Våra fantastiska volontärer som driver Ekoguiden jobbar redan via distans, och beslutet att även resten av föreningen nu ska göra det är tänkt att även stärka den nationella gemenskapen mellan föreningens alla aktiva runtom i landet ytterligare. Vi ser även att den här förändringen passar in i vår verksamhet tidsmässigt, då vi just nu genomgår en intern förändringsprocess. Bland annat tar vi fram en helt ny varumärkesplattform, i samarbete med INFLUENCE PEOPLE.

För oss handlar det här om den ack så viktiga sociala hållbarheten. Vi har utvärderat vad det har lett till när vi var tvungna att isolera oss och förlägga nästan all verksamhet digitalt på distans. Även om vi redan innan restriktionerna arbetade en del hemifrån, insåg vi i vårt fall snart att omställningen till distansarbete och förändringarna det förde med sig hade överlag positiva konsekvenser för oss som arbetsplats.

– “Årets snabba förändringar i samhället har med otvivelaktig tydlighet visat att det saknas rimliga argument för en tjänsteorganisation att vara platsbaserad. Vi är alla potentiella noder i den cirkulära omställningen och ska kunna driva den förändringen från den plats där vi trivs bäst. I Medveten Konsumtion sätter vi kompetens och engagemang i centrum, inte arbetsplats och bostadsort”, säger Tony Christensen, ordförande i föreningen Medveten Konsumtion.

Vi väljer att se de positiva bieffekter som pandemin oundvikligen har fört med sig, varför vi ser detta som en möjlighet. Det handlar om att inte ställa in – utan att ställa om, och ta den här möjligheten att tänka nytt. Trenden med aktivitetsbaserade arbetsplaster och distans- och hemarbete öppnar upp för nya verktyg. I vår verksamhet behöver vi inte sitta fysiskt på kontor och arbeta, och den här utvecklingen handlar om att ta vara på det digitala och utnyttja det till vår fördel. Exempelvis genom att satsa på digitala föreläsningar och distansutbildningar gör vi våra tjänster tillgängliga för fler runtom i Sverige.

Vi är stolta över att genom det här beslutet kunna erbjuda en modern arbetsplats i framkant, där platsbaserat arbete som förläggs på en fysisk plats anses begränsande. FORSKNING FRÅN KTH stöttar ett sådant framtidsscenario där människor är digitalt sammanlänkade och den fysiska platsen spelar mindre roll, som en del i omställningen till ett hållbart samhälle.

LÄS MER

STÖD OSS