Onsdagen 21 november kan du köpa fisk i Stockholm innerstad billigt värre. Yrkesfiskare från Stockholms skärgård, Hjälmaren och Mälaren säljer sin fisk till det pris de idag får av sina uppköpare. Dvs. till grossistpris. Billigt med andra ord. Riktigt billigt. Och snacka om färskt!

Försäljningen är en del i lanseringen av Stockholms Fiskmarknad. Ambitionen med Stockholms Fiskmarknad är att erbjuda oss som konsumenter bättre kvalitet samtidigt som fiskaren får bättre lönsamhet genom att kapa alla dyra mellanled. Dessutom får man som konsument veta var fisken man köper faktiskt kommer från. Inte helt olikt Bondens Marknad, för den som känner till den.

Vi på Medveten Konsumtion tycker generellt att man som konsument ska välja närproducerad mat. Tyvärr är det inte alltid lätt. Fisk i Stockholm är inget undantag. Trots att hela vår huvudstad är omgiven av fiskevatten. Dessutom får fisken ofta åka tur och retur till Västkusten för att säljas på auktion innan den kommer tillbaka till Stockholm. Väl berest och lite äldre. Därför tycker vi att en lokal fiskmarknad i Stockholm är en strålande idé och är övertygade om att fler håller med oss.

Det småskaliga kustfisket håller på att dö ut, trots att efterfrågan på fisk är stor. Vi är övertygade om att en fiskmarknad skulle bidra till ett mer hållbart, livskraftigt och småskaligt kustfiske, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Stockholm.

Var: Stureplan (Sturehof)
När: Onsdag 21 november kl 15.00

Det väntas bli rusning så se till att du är där i tid. Försäljningen börjar kl 15.00 och förutom torsk för runt en tjuga per kilo så finns det bland annat färsk gös, lake, böckling och löjrom.

Kolla in Stockholms Fiskmarknad och gilla deras sida på facebook!
 

Tags: