Betygsätt denna kurs/föreläsning

Vi svenskar konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, enligt Världsnaturfondens Living Planet Report. Men det behöver inte vara en uppoffring att leva klimatsmart. Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och Almedalsveckan är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan.

Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud hoppas därför att alla som arrangerar seminarier, mingel och andra event där mat serveras under Almedalsveckan gör klimatsmarta matval – och visar upp de smarta valen som förebild för andra att inspireras av.

– Under Almedalsveckan delar vi ut priset ”Almedalens klimatsmartaste mat” till den arrangör som jobbar bäst med mat som håller sig inom planetens gränser, säger Anna Richert, senior expert på hållbar mat på Världsnaturfonden WWF. Vi tittar framför allt på matens klimatpåverkan, men det är inte bara klimatet som är viktigt, så vi väger även in hur du arrangörerna jobbat med minskat matsvinn och biologisk mångfald.

– Svenskarnas livsmedelskonsumtion orsakar idag ungefär lika stor klimatpåverkan som våra transporter. För att nå de svenska klimatmålen behöver vi förändra hur vi äter. I Almedalen diskuteras framtidens idéer, då vill vi passa på att prata om hur spännande, utvecklande och läcker framtidens mat kan bli, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Siffror svart på vitt

Arrangörer kan redan nu registrera sitt Almedalsevent och därmed automatiskt delta i tävlingen. I samarbete med det forskardrivna företaget CarbonCloud erbjuds arrangörerna klimatberäkning av maten. En jämförelse med standardmat i kategorierna frukost, lunch och mingelbuffé visar siffror svart på vitt hur mycket utsläpp arrangören sparar i CO2-ekvivalenter.

Använd mer vegetabilier och minska svinnet

En enkel tumregel för att minska matens klimatpåverkan är att dra ner på eller utesluta animalierna, speciellt det röda köttet, och satsa på vegetabilier i säsong. Under sommar och höst finns många härliga primörer att bygga aptitretande rätter kring.

Vi slänger också mycket fullt ätbar mat i Sverige. Den som tänker till och använder ingredienser som annars skulle slängas, undviker onödiga utsläpp från maten. Under Almedalsveckan kan det för många vara praktiskt svårt att använda flergångstallrikar och bestick. Men det finns massor av mat man kan servera utan tallrik och bestick. Den som tänker till kan lätt minska avfallet.

– Forskning visar att människor vill göra mer hållbara val men inte alltid vet hur. Almedalsveckan är ett perfekt tillfälle att sprida inspiration om hur man kan äta mer klimatsmart, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på föreningen Medveten Konsumtion.

Mer information om måltider för en levande planet:

wwf.se/oneplanetplate

Kontakt

Har du frågor får du gärna höra av dig! Våra presskontakter svarar gärna på frågor och hjälper dig komma i kontakt med representanter för undertecknande organisationer!

kontakt@smartklimatmat.se

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

073-891 07 27

Alexandra Davidsson

Generalsekreterare, Medveten Konsumtion

073-081 36 30

Bakom initiativet Almedalens klimatsmartaste mat står Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud.

STÖD OSS
Tags: