I år kommer rekordmånga orter delta i Naturskyddsföreningens klädbytardag och i och med det tusentals människor. Det är självklart en otrolig bedrift. Betyder det att vi blir allt fler som bryr oss om hur vi konsumerar? Naturskyddsföreningen beskriver själva evenemanget som en uppmaning till vårstädning av miljöovanor – ”En ovana kan vara att alltid köpa nytt. Att dra ned på inköpen av nya kläder gynnar miljön.” Denna dag borde innebära en dag för reflektion.

Att bli en mer hållbar konsument är inte svårt, men kan vara tvetydigt. Jag själv föredrar utrycket ”medveten konsumtion”. Att helt enkelt göra medvetna val. Det har förts en långtgående debatt om huruvida prylar och konsumtion gör oss lyckliga eller om vi vaggas in i en falsk känsla av glädje. Verklig lycka bör väl ändå vara att känna trygghet i att vi har en säkrad framtid där jordens resurser räcker till alla? Vi lever i förskott; lånar på ränta, ekonomiskt som ekologiskt. Det är inte hållbart för någon. Alarmerande rapporter om klimatet har blivit lika mycket vardag som frukostmackan och de flesta tar den inte på så stort allvar som vi borde. Många känner sig troligen maktlösa inför frågor som påverkar så långt bort från den egna vardagen. Detta hindrar oss dock inte från att göra små förändringar som kan ha oanad effekt!

Klädbytardagen kan tyckas obetydlig i sammanhanget, men genom att titta närmare på klädproduktionens miljökonsekvenser blir det uppenbart att så inte är fallet. Ca 10 000 liter vatten krävs för att producera ett kilo bomullstyg. Samt mängder av kemikalier. En hög andel av textilproduktionen är placerad i länder där många av fabrikerna har undermåliga arbetsvillkor. Klädindustrin står för ett enormt fotavtryck; ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det pågår en ständig utarmning, vi kramar sönder jorden som en citron på sina sista droppar. Kläder är självklart bara en pusselbit men om vi alla byter kläder med varandra en dag om året har vi gjort ett otroligt avtryck.

Trots att det är lång väg kvar att gå, finns det de som redan tagit ett stort kliv framåt. Modeindustrin förändras ikapp med att en allt mer medveten generation tar plats. Second hand-handeln säljer gammalt som aldrig förr. Det finns klädotek, systugor och  omställningsrörelser etc. Uppdraget är nu att se till att allt detta kan gå från trend till vardag. Vårt ansvar ligger i att svara initativtagare där ute med tummen upp. Trots en osäker framtid kan vi ändå med säkerhet säga att våra vanor påverkar den jord vi lever på i sådan grad att resurserna håller på att ta slut samtidigt som befolkningssiffran fortsätter att stadigt peka uppåt. Vi måste förändra dessa vanor en gång för alla, inte vänta på någon annan, eller peka på vems ansvaret är. Det är ditt, mitt och vårt.

Organisationer som Naturskyddsföreningen och Medveten Konsumtion finns för att stötta och informera samt att skapa en så transparent marknad som möjligt: ge konsumenten frihet att välja. Det är inte omöjligt att skapa en vardag som funkar för alla. Det kräver dock både lite omtänksamhet och eftertänksamhet. Som en gammal filosof en gång utryckte sig; ”Att välja att inte ro båten är även det ett val”. Så nu jag tycker vi väljer att ro båten åt rätt håll. Ju fler åror desto starkare. Och att delta i Naturskyddsföreningens stora klädbytardag är ett första årtag.

/ Jenny Lagergren, lokal redaktör för Ekoguiden, Göteborg

 

Klädbytardagen äger rum lördagen den 20 april. Hit kan du gå för att byta kläder och samtidigt göra en god gärning för miljön. I år kommer det den 19 april hållas en “Förkväll” på Lagerhuset i Göteborg där du bl a kan lyssna på Ekoguidens lokala redaktörer  Jenny Lagergren och Emma Grundström som föreläser om hur du blir en medveten konsument. Mer information finner du på Naturskyddsföreningen hemsida eller facebookevent.  

Tags: