Ung Vänster och Miljöpartiet angående minskad konsumtion

Under måndagseftermiddagen fick vi en pratstund med Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster. Vi hade samma fråga till henne som till Niklas Wykman.

Kan minskad konsumtion minska miljöbelastningen?
  • Det är en nödvändighet generellt i den rika världen. Vi vill rikta den minskade konsumtionen till de som miljöbelastar mest, exempelvis de som kör stadsjeep. Att styra till rätt konsumtion är lika viktigt, vilket det går att göra med skattehöjningar.
  • De som är rikast belastar miljön mest. En del av konsumtionen kan öka, främst offentlig konsumtion. Den privata konsumtionen har ökat i förhållande till den offentliga. Offentlig konsumtion kan exempelvis köpa vindkraft. Att vara en föregångare för andra länder och EU anser vi i Ung Vänster vara nödvändigt, det kan till och med vara aktuellt att förbjuda en del konsumtion.
På vilket sätt?
  • Höjda skatter är det bästa för att minska miljöpåverkan.
  • Som av en slump råkade vi på Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i en gränd. Sjävlklart testade vi frågan om privatkonsumtion även på honom.
  • Vi vill sänka momsen på tjänster och på det sättet minska den materiella konsumtionen. Det kommer att minska miljöpåverkan generellt.

Peter försvann sedan något stressad in genom en port i centrala Visby.

Tags: