Enligt en undersökning som genomfördes av WWF och Kantar Public tidigare år kommer varannan svensk att köpa färre julklappar. Omkring 57 procent kommer att prioritera hållbar mat och försöka minska matsvinn på julbordet. Julen är en tid fylld av traditioner. För den som vill hålla fast vid traditioner eller skapa nya finns det flera småsaker och tips som kan göra julen mer klimat- och miljövänlig.

Pynta med återbruk och DIY

Som med mycket annat går det trender i juldekorationer. Precis som när vi köper kläder eller andra prylar är långsiktighet att föredra. Kanske är det inte så viktigt att julgranen är klädd i årets färger så länge den är stämningsfull?

De flesta second hand- och återbruksbutiker har en avdelning med alltifrån ljusstakar till julgranskulor och tomtar. Satsa på pynt i naturmaterial för att minska risken för oönskade kemikalier som kan finnas i dekorationer av exempelvis plast. Köper du belysning eller annan elektronik på second hand är det en bra idé att kolla att den är CE-märkt.

Den som har lite tid över kan dessutom knåpa ihop sitt eget julgranspynt av papper, tyg, halm och andra naturmaterial. Eller varför inte satsa på ätbara dekorationer i form av pepparkakor, polkagrisar eller dekorerade apelsiner?

 

Klappat och klart

Årets medvetna julklapp är den pre-älskade klappen (läs mer om årets medvetna julklapp här). Utöver pre-älskat finns det mycket annat du kan ge nära och kära om du vill prylbanta julen. Ex genom att minska andelen nyinköpta grejer under granen. Varför inte ge bort något som signalerar omtanke om både mottagaren och vår planet? Kanske har du någon i din närhet som skulle uppskatta: 

  • Ett gåvobevis på en donation till bättre behövande. Eller varför inte ett stöttande medlemskap i en organisation som verkar för klimat och miljö?
  • Din tid och kunskap i form av exempelvis sömnads- eller snickarhjälp. Ett klippkort för barnpassning eller en heldagsutflykt till något spännande ställe. Bara fantasin sätter gränserna!
  • En hemlagad söndagsmiddag
  • Ett presentkort hos en skomakare eller skräddare. Så att skorna eller det där plagget man aldrig kommit sig för blir lagat
  • Något ät- eller drickbart. Gör dubbla satser av julbaket och ge bort i julklapp.

För att göra paketen ännu lite snällare mot miljön kan du minska mängden nytt julklappspapper. Slå in klapparna i tidningspapper eller gamla tygstuvar. Eller slå in julklappen som en bonusklapp i form av en scarf eller en mönstrad kökshandduk köpt på second hand.

 

Juleljusen

Ljusslingor, adventsljusstakar och levande ljus – få saker skapar julstämning som juleljus.

Satsa på energisnål belysning så långt det går, exempelvis genom att välja LED-lampor i ljusslingan. Kolla också lampornas energimärkning. Kom ihåg att energimärkningen för belysning uppdaterades tidigare i år, det kan fortfarande finnas produkter med båda märkningarna till försäljning.

Om du föredrar levande ljus kan det vara en fördel att välja ljus av stearin eller ett naturligt vax istället för paraffin. Paraffinet tillverkas av fossil råvara och kan dessutom släppa ifrån sig giftiga ångor när det eldas. Stearin görs å andra sidan ofta av animaliska fetter, vanligtvis slaktavfall, alternativt av vegetabiliska fetter och då ofta palmolja. Även stearin kan ha en negativ påverkan på miljön.  Detta om man räknar in utsläppen från djuruppfödningen och klimateffekter av skövling av regnskog i samband med anläggandet av palmoljeplantager. Ett tips för dig som vill ha stearinljus är att välja Svanenmärkta ljus. Svanenmärkningen ställer bland annat krav på att minst 90 procent av ljuset ska innehålla stearin och att ljuset inte får innehålla palmolja.

Ett annat alternativ kan vara att välja ljus tillverkade av bivax eller rapsolja. Dessa ska vara fria från animaliska fetter, kemikalier, palmolja och petroleumbaserade ingredienser. Det finns också ljus i olivstearin, tillverkade av olivolja.

 

Sortera skräpet

När julbordet är rensat och gästerna åkt hem är det dags att ta hand om resterna efter julfirandet. Här kommer en liten lathund över hur du bäst sorterar julskräpet.

Julklappspapper: Omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet.

Julsnöre: Lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Kartongförpackningar: Återvinn genom att lägga i behållaren för pappersförpackningar.

Frigolit, cellofan, bubbelplast: Återvinn genom att lägga i behållaren för plastförpackningar.

Julgranen: Lämna den på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet om det finns ett sådant där du bor. På vissa håll ordnas även insamlingsställen för granar. Hör med din fastighetsägare vad som gäller om du bor i ett flerfamiljshus.

Ljusslingor: Lämna smålampor från julgransljus, ljusslingor och elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. Vissa större mataffärer har behållare för insamling av små-el, glödlampor och batterier.

Värmeljus: Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Kom ihåg att ta loss metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. 

 

Källor:

Naturskyddsföreningen (www.naturskyddsföreningen.se)

Svanen (www.svanen.se)

Sveriges Natur (www.sverigesnatur.org)

WWF (www.wwf.se)

STÖD OSS
Tags: