Den här veckan är föreningen Medveten konsumtion inbjuden av Huddinge kommun till temaveckan “Handla hållbart”. Jenny Lagergren, projektledare på föreningens verktyg Ekoguiden, föreläste om “Vad har du på dig”. För sjätte gången arrangerade kommunen temaveckan som kretsar kring hållbarhetsfrågor främst utifrån ett miljö- och klimatperspektiv.

Målgruppen är elever i årskurs nio men vissa aktiviteter är även öppna för allmänheten, sa Patrick Lundström, projektledare och samordnade på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Huddinge.

ABF-huset fylldes av ungdomar från hela Huddinge. Samtliga skolor i kommunen har fått en inbjudan, men det är inte alla som nappar.

Det är ungefär samma skolor, med samma lärare, som anmäler sig. Men i år har vi Vårbyskolan här för första gången. Det handlar mycket om lärarnas egna intresse, säger Patrick Lundström. Att det är ett utmärkt tillfälle för skolan att lära eleverna konsumera mera hållbart är tydligt. Veckan bjöd på föreläsningar och workshops inte bara från Medveten konsumtion utan också Fairtrade Sverige, Push Sverige och Wake-Up call.

Medveten konsumtions föreläsning handlade om “Var har du på dig”. Jenny Lagergren pratade om textil och mode, visade olika märkningar och en t-shirts väg från bomullsfältet till butiken och konsumenten.

  • Det är ett sätt att förklara att den egentligen inte kan vara så billig, säger Jenny.
  • Samtidigt handlar det om att sätta igång en process. Att ge ungdomarna verktyg och tips på hur de kan börja tänka för en mer medveten konsumtion.

Lollo Solheim och Viktoria Käck, elever på Källbrinksskolan, tyckte att föreläsningen med Jenny blev som ett uppvaknande. Båda får sitt studiebidrag som också ska räcka till kläder. Därför blir det ofta det billigaste alternativet.

Nu kommer vi att tänka mer på vad kläderna kommer ifrån när vi handlar, sa Lollo och Viktora.

Bakom Handla Hållbart står kommunen och ABF i Huddinge. Målet är att öka kunskapsnivån, engagemanget och inspirera till en mer hållbar livsstil. Tanken bakom temaveckan är att alla kan bidra till att Huddinge och världen blir mer hållbar – att vi tänker globalt och handlar lokalt! Vi hoppas att Huddinge kommuns arbete också kan inspirera andra kommuner.

Text: Karin Kraft
Foto: Karin Kraft

Tags: