Hallå där Emmelie Laszlo Ambjörnsson, Ekoguidens lokala redaktör I Umeå!Vem är du?

Jag är en miljöintresserad hållbarhetsivrare med världsförbättrarambitioner. Just nu jobbar jag som projektassistent på Kulturgeografiska institutionen på Umeå universitet där jag arbetar med en skogsstudie. Tidigare har jag bland annat pluggat kulturgeografi, hållbar samhällsutveckling och en tvärvetenskaplig masterutbildning i ekologi, förvaltning och globalisering. Jag är även en obotlig loppisfyndare som älskar att botanisera bland gamla ratade prylar, jag samlar på pelargoner och gillar att pyssla samt att sluka tv-serier i ett sträck.


Hur kommer det sig att du ville starta Ekoguiden Umeå?

För att världen står inför en stor utmaning i och med en nödvändig och oundviklig grön omställning. Schysstare konsumtionsval är en av många möjligheter att göra världen lite bättre. Jag vill inte bli begränsad till att vara konsument men som aktiv världsmedborgare vill jag ta ställning i min dagliga konsumtion, vilket ledde mig till Medveten Konsumtion och Ekoguiden i Stockholm. När jag sedan bestämde mig för att flytta till Umeå var det ett ypperligt tillfälle att dra mitt strå till stacken och dra igång guiden här också.


Hur har det gått?


Det har gått jättebra! Vi är en liten tajt grupp med recensenter men nyligen har fler visat intresse för att ekorecensera så vi ser fram emot en växande skara ekorecensenter som hjälper till att tipsa om Umeås gröna smultronställen.


Vad är ditt mål med arbetet?


Att inspirera till en mer hållbar konsumtion och att det ska bli lite lättare att ta hållbara konsumtionsbeslut i Umeå. Även om viljan att ta hänsyn till miljö, hälsa och rättvisa finns där när man handlar kan det vara svårt att göra hållbara val om man inte vet var de hållbara alternativen finns. Tanken med guiden är också att den ska vara lättillgänglig, granskande, interaktiv och ständigt uppdateras.


Hur är det att vara ekorecensent/ lokalredaktör för Ekoguiden?

Dels så får man chansen att upptäcka nya ekorekoställen, vilket är extra roligt eftersom Umeå är relativt nytt för mig, och dels så får man möjligheten att inspirera andra till mer hållbara konsumtionsval. Dessutom har det varit väldigt roligt att ha fått lära känna de andra ekorecensenterna!
 

Text: Sara Brinkberg
Fotograf: privat

Tags: