Hej Agnes!  Vem är du?

Jag är nog en blandning av sakletare och uppfinnare sen barndomen, tröttnar lätt på det för monotona och hittar egna mönster som ger mig underhållning i tillvaron. Jag letar och förändrar, förädlar.

Vad är det som lockar dig med second hand och vintage?

Jag handlar så sällan något nytt att jag för något år sen hajade till över hur många likadana klänningar det fanns i den affären, när jag råkade se något snyggt mönster. Då tappade jag intresset, det talar inte till mig när det finns flera. Då förstod jag att jag var fast, eller befriad, och störs inte av alla prylar man ska vilja ha.

Hur kommer det sig att du ordnar SwapShop?

Jag vill locka fler till swaprörelsen, som jag tycker är en så fin konkret metod för att själv kunna påverka sin konsumtion och hålla sig lite friare från de mönster som skapats kring klädhandeln idag. Jag tänker ju så klart på vad det gör med oss att nyproducerade plagg är så billiga, och att det bygger på att någon annan människa egentligen betalar kostnaden. Sen handlar det ju mycket om min vetskap om vilka mängder som slängs i soporna av alla dessa ton kläder vi köper och hur klädproduktionen påverkar vår jord. Jag vill med positiva bilder väcka människors intresse för att swapa sina kläder. Jag startade SwapShop för att bidra till längre hållbarhet på kläder, och inspirera fler till kreativitet inom mode. Idén är att det ska se snyggt ut, vara lite mer en upplevelse än att bara gå och shoppa, och att det ska tilltala fler än bara de redan invigda – de som kanske inte brukar handla second hand i vanliga fall, lika mycket som de vana vintagejägarna.

Vad kan vi vänta oss av helgen?

Den här gången har vi höga förväntningar från succén förra gången. Det mesta är sig likt även om många i teamet är nya. Vi kommer ställa ut textila objekt av Re Rag Rug och foton av slow creations. Det kommer växa fram en ny skapelse under eventet – en matta av klädspill som alla besökare inbjuds att virka på, som sen ska auktioneras ut till förmån för en Stadsmissionen. Vi har en ny visning med vintage och ett eller annat redesign-plagg om jag hinner bli klar i tid, och mina stora nya smycken. Vi kan vänta oss en härlig bubblande blandning av kläder, kreativitet, spänning och musik.

SwapShop pågår på Tekniska museet i Stockholm lördag och söndag 12-16. Mer info hittar du på Facebook. Vill du få tips på hur du blir en mer medveten modekonsument? Läs mer här.

STÖD OSS
Tags: