Denna vecka får vi följa med ekoredaktör Lovisa Back när hon tipsar om Växjös gröna smultronställen. Hon har också skrivit en krönika med tips och trix på hur du kommer igång med hemmaodlingen. 

 

Kom igång med en ekoreko hemmaodling

Nej, det är kanske inte din lilla odling på fönsterbrädan som kommer att miljöoptimera världens livsmedelsproduktion. Det kan till och med vara så att den tomat du skördar har förbrukat mer resurser – såväl ekonomiska som ekologiska – än den där konventionellt svenskodlade tomaten från närmsta matbutik. Din lilla balkong-, pallkrage- eller fönsterbrädeodling ger dock en hel del andra fördelar som inte är att förringa!

Som du förstår så är transporten och därmed lagringstiden från skörd till inmundigande minimal. Detta påverkar såväl näringsinnehåll och smak åt det positiva hållet. Grönskan hos din odling har dessutom positiv inverkan på din hemmiljö. Även om effekten av ett litet tråg med mikroskott är minimal, så finns det flera krukväxters sägs vara särskilt bra på att ta upp luftförorenande kemikalier. Genom att själv initiera och följa processen från frö till bord eller bara genom att ta hand om en levande växt, så får du en helt annan förståelse för såväl livsmedelsproduktion som för biologiska livsförlopp över huvud taget. När du njuter av din egenodlade tomat, oavsett om det är direkt från plantan eller vid kvällens middag, så är det inte bara smaken i sig som inbringar välbehag. Sedan så är det förbaskat kul!

Jag vill, tror och hoppas att just du provar på att odla – ätbart eller inte. Det kvittar egentligen vad som planteras för när du väl börjar så får du en annan förståelse för hur mycket tid och energi som går åt för att någonting ska växa. Det är dock lätt att i sin iver ta till alla knep för att få det att spira. Det är lätt att helt glömma bort hållbarhetsaspekten. Först efteråt förstår du hur mycket energi som gick åt för att kunna skörda just den där tomaten. Även om du inte är ute efter att konkurrera ut snabbköpstomaten ur resursförbrukningsperspektiv, gör du världen en tjänst genom att tänka igenom dina odlingsval ett varv till.

Odlingskärlet
Behöver du verkligen köpa ett gäng nya plastkrukor? Se dig omkring i ditt hem. Vad kan fungera att odla i? En klassiker är gamla plastförpackningar för exempelvis tomater. De har små hål i botten som fungerar för dränering och plasten klassas som livsmedelssäker. För den som står utan eller vill undvika plast går det finns att starta sin odling i toalettrullar eller vika egna småkrukor av tidningspapper.

Odlingsmediet
Jord, kokosfibrer, sand eller rent av odling mer eller mindre direkt i vatten – hydroponisk odling. Vart och ett är en hel vetenskap och jag tänker endast nämna några ord om jord vilket i dagsläget är det vanligaste odlingsmediet för hemmaodlare. Jorden är A och O för att dina växter ska må bra. Behöver du köpa jord och vill göra den enkelt för dig så kika efter en KRAV-certifierad jord. Är du intresserad av att läsa det finstilta, så välj hellre en naturgödslad framför en mineralgödslad jord. En säck med jord som till största delen är fylld med torv är sannolikt det billigaste alternativet, men sällan det bästa varken ur odlings- eller miljöperspektiv.

Näring

Precis som du kan inte dina växter leva på endast vatten. Den enklaste näringen gör du själv genom att låta brännässlor ligga och gosa till sig i vatten under en varm sommarvecka – då får du nässelvatten. Det luktar dock inte viol och har du en känslig näsa bör du späda rejält innan du häller det i inomhuskrukan. Vill du ändå köpa färdig så bör du liksom när du läser på jordpåsen kika efter KRAV-certifierad näring baserad på naturliga ingredienser.

Avfallet (växtdelar och jord)
Har du en trädgård bör du givetvis se till att ha en kompost för trädgårdsavfall. En sådan behöver inget tillstånd från kommunen (men bör såklart inte störa någon granne eller liknande). Stapla ett par pallkragar på varandra och du är hemma! För lägenhetsodlaren är det knepigare när en planta dör. Så länge dina växter inte drabbas av sjukdomar är din jord redo att återanvändas, den behöver bara få ny näring. Det samma gäller växtdelarna, är de bara friska kan de återgå till kretsloppet och återföra näring till jorden. Är ’Bokashi’ ett nytt ord för dig, kan det vara värt att slå in det i närmaste sökmotor.

Odlingsobjektet
Dela sticklingar med varandra, ta frön och byt med dina odlingsvänner. Grönskan finns oftast närmare än du tror! Kanske köpte du hem en kruka basilika till fredagsmiddagen? Sätt krukan i ny jord så ska du se att du snart kan skörda lite till. Även krukodlad sallat, avskurna toppar på exempelvis morötter och botten på en purjolök har ett längre liv än du tror. Om du ändå vill odla en speciell sort som du endast kan få tag på genom att köpa en ny fröpåse – hör med dina vänner om de är intresserade av att adoptera en planta. Det är inte ovanligt att du köper en påse med tjugo tomatfrön. Odlar du på en balkong om några kvadratmeter kan det bli ganska trångt.

Det kan låta som mycket att tänka på – och då har vi bara skrapat lite på ytan. Det hela är dock mycket enkelt. Så ett frö. Ta hand om en planta. Våra dem och se dem växa. Börja där.

Tags: