Medvetet mode är på tapeten då vi denna vecka hälsar på vår redaktör Ben Andersen, redaktör för Ekoguiden Karlskrona.

Har du också tröttnat på snabbt mode? Att bidra till att barn får motoriska skador på hjärnan så de inte kan rita en streckgubbe som sina jämnåriga för att de bor intill ett fält besprutat med kemiska bekämpningsmedel. Att två indiska bomullsbönder tar livet av sig varje timme pga de fastnat i en skuldfälla orsakad av de stora kemibolagens dyra GMO-utsäde. Att textilarbetare arbetar 14 timmar per dygn, ofta inlåsta, under dåliga förhållanden för en lön de inte kan försörja sig och sina barn på. Listan av problemen med snabbt mode kan göras lång.

Och till vilken nytta sker allt detta? För att du skall få ännu en t-shirt/topp i garderoben som du kanske ändå aldrig sätter på dig? Nej, meningen är inte att ge dig tillgång till de kläder du behöver för att värma din kropp utan att de stora märkenas investerare skall tjäna mer pengar.

Det finns lösningar. Det vi behöver mer av är medvetet mode.

Varje gång du köper något:
  1. Är det något du verkligen behöver och kommer att använda länge och väl?
  2. Välj alltid och efterfråga alltid certifierat ekologiskt och fair trade. Se info om textilmärkningar →
  3. Handla lokalt om du kan och stöd de butiker som anstränger sig.

Jag hjälper till i en hel-ekologisk klädbutik som heter LotusEco. Jag har genom åren hört mycket från kunder som kommer in och det har skett en medvetandehöjning sedan starten för 7 år sedan, många fler vet vad ekologiska kläder är idag och fler uppskattar ekologiska kläder.

Det är dock fortfarande vanligt att de som kommer in bara letar efter ett plagg i en viss färg och hur plagget är producerat har näst intill ingen betydelse. En del tycker också det är för dyrt om det inte är exakt samma priser som i kedjor som säljer mest oekologiska kläder som inte sällan tillverkats under slavlika förhållanden. Då vill man ibland bara skrika ”Fattar du hur unika dessa kläder är? Det är bara 1-2% av världens bomull som odlas ekologiskt och de här kläderna har producerats under schyssta förhållanden och innehåller inte gifter som gör dig sjuk. Ska du då klaga för att en topp kostar en 50-lapp mer än det där andra som inte borde få finnas???”.

Men så kommer det in kunder som verkligen förstår att affären finns för att vända utvecklingen och göra det möjligt för kunderna att vara med i transformationen till en miljömässigt och etisk hållbar värld. Det är tusen gånger roligare!

Hela grejen med konsumentmakt är ju att varje gång du handlar lägger du en röst på det du vill skall fortsätta finnas och förhoppningsvis växa och bli mer av.

Jag har gjort en lista över alla ekologiska klädbutiker med fysisk försäljningsplats i Sverige. Alltså butiker där de har övervägande kläder och i princip allt är certifierat ekologiskt med GOTS eller motsvarande. Känner du till fler butiker får du gärna tipsa! Titta på listan över butiker med medvetet mode ekokladbutiker.se

Denna vecka inträffade ”overshoot day”, dagen då vi har förbrukat så mycket naturresurser som naturen kan generera på ett helt år. Jag håller med Mahatma Gandhi när han sade ”Det finns tillräckligt för allas behov men inte för en enda mans girighet”. Jag tror att många av de problem vi står inför idag bottnar i girighet och brist på empati för andra människor. Ibland kan det kännas hopplöst men med små steg och genom att börja med sig själv är jag säker på att vi kommer få en schysstare och hållbarare värld.

Besöker du Karlskrona någon gång guidar jag dig gärna bland de eko-reko butiker som finns här. Gå till ekoguiden.nu och välj Karlskrona.

Tags: