Nu är det vår redaktör Isabelle Frosts tur att skriva en krönika. Isabelle är vår redaktör för Eskilstuna och har under veckan på Ekoguidens Facebooksida skrivit mycket på temat ni kan ta del av nedan – att uppskatta det lilla.

ATT UPPSKATA DET LILLA

För många är semestern i full gång och den kanske redan har innehållit både det ena och det andra. För mig är det en vecka kvar till semestern och det enda folk frågar just nu är, vad jag ska göra på semestern? Om jag och familjen ska till någon nöjespark? Ska vi åka iväg i Sverige eller utomlands? Sociala medier fylls av semesterbilder alla värda att vara med i resetidningar eller hemsidor för olika besöks mål.

Min mormor har alltid sagt ”den som är glad för det minsta, är glad för det mesta.” Ett utryck som för mig betyder mer och mer ju äldre jag blir. Jag kanske inte förstod innebörden av det när jag var liten men när jag ser tillbaka på sådant vi gjorde med mormor och morfar förstår jag. Vi hoppa i vattenspridaren, åkte ut på sjön med ekan, klädde ut oss alla mormors kläder, bodde några nätter i stugan utan vatten och avlopp. På den tiden fanns inte teknik att roa sig med. Vi lekte på riktigt.

Det finaste med det hela är att hennes sätt att se på omgivningen har smittat av sig. Jag ser det som en gåva att kunna se glädjen i det lilla, i det enkla. Det är en gåva som jag vill ge vidare till mina barn. Därför är inte min semester fullproppade av nöjesparker eller lekland eller zoo mm. Utan fokus kommer ligga på det enkla, på det lilla som kan uppskattas varje dag utan att kosta en massa pengar. Barn kräver inte mycket, de har närmare till fantasi än vi vuxna, men det glöms lätt bort i en tid då barn är vana att underhållning är en yttre faktor inte en inre kraft.

Vi vuxna kan hjälpa barnen att hitta sin fantasi, sin egen underhållande kraft genom att välja bort yttre underhållning. Gå ut i skogen, ta med en picknick, tälta och bara njuta. Kolla vart man kan hyra kanot? Kolla vilka naturreservat som finns nära dig? Har du koll på alla badplatserna nära dig? Ta en lång cykeltur. Njut av allt gott som finns att plocka och äta av i naturen. Leta insekter med barnen eller Lägg dig gräset och bara stirra på molnen.

Gör nått som tvingar dig eller familjen att på riktigt vara närvarande. Gör det för närvaron, för energin i att vara närvarande. Gör det för dig själv inte för att det kommer att se härligt eller bohemiskt ut på sociala medier. Bästa dagen kanske du haft om du inte ens tänkte på att ta en bild som bevis utan bara var i nuet och njöt av stunden och spara bilden i ditt inre. Forskning visar att ju mer vi vistas i naturen ju större respekt får vi för den. Forskning visar också att människor som lär sig att vara närvarande i nuet mår bättre. Jag tror också på att människor som lär sig att vara glada för det minsta är glada för det mesta.

Isabelle Frost Ekoguiden Eskilstuna

Tags: