Tack Stockholmsredaktionen för alla härliga tips!

Vi beger oss nu vidare till Jämtland och välkomnar våra redaktörer Christina Bäck och Katarina Bäck som just nu bygger upp vår lokala Ekoguide i regionen. Tillsammans har de satt ihop veckans guide till somriga och hållbara smultronställen. Inför Sommar med Ekoguiden har Christina skrivit en krönika om vad en medveten konsument egentligen är.

Missa inte denna veckas tips i våra Stories om några av Jämtlands bästa eko-pärlor! Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM stories under hela veckan. Trevlig läsning!

Medveten konsumtion – vad innebär det?

Hur gör man egentligen för att vara en medveten konsument? Är det att göra medvetna, genomtänkta och långsiktiga val av inköp? Att i så hög utsträckning som möjligt handla ekologiskt och biodynamiskt odlat? Att i det längsta undvika att köpa något nyproducerat eller tillverkat av plaster och kemikalier?

Det här är några av de frågor som människor ställer sig när en diskussion om medveten konsumtion kommer på tal. För många kan det kännas svårt att ställa om till en mer medveten livsstil för att det upplevs kräva en viss grundläggande kunskap. Trösklarna kan då lätt bli för höga för att det ska kännas möjligt att börja handla som en medveten konsument.

Att vara en medveten konsument betyder att ha en medvetenhet kring hur vi använder jordens resurser och hur vi genom att göra vissa val före andra också är med och både synliggör och begränsar klimatpåverkan. ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” är ett bra motto att ha med sig. Ur ett miljömässigt, resursmässigt, ekonomiskt och socialt perspektiv så är det värdefullt att begränsa den konsumtion som samhällets normer gärna vill att vi faller för.

Att handla mindre i första hand, att hyra och låna, att laga och reparera och att handla sådant som vi kommer att använda under en längre tid är en bra början. Att vara kreativ med de råvaror som finns hemma och äta upp dem vid nästa måltid istället för att slänga är ett annat.

Genom att göra förändringar som dessa så ökar också medvetenheten om produkters livscykel och hur vi kan ta tillvara och begränsa vår konsumtion. Att förändra sin inställning och syn på sin egen konsumtion, att ta ställning och börja med små steg är något som är värt att reflektera över. Kanske blir ditt nästa plagg inköpt på second hand? Kanske innehåller höstens matsedel större andel vegetarisk mat?

Christina Bäck

STÖD OSS