Fotograf: Ylva Eriksson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Växjö har vi vår redaktör Lovisa Back som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. För Sommar med Ekoguiden har Lovisa och recensenten Ylva skrivit en krönika om Växjös arbete med att utöka de gröna ytorna och alla fördelar det för med sig! Glöm inte att titta in på Ekoguiden Växjö för fler tips om hållbara Växjö. Ni följer Lovisa och Ylva på Facebook och Instagram under hela veckan. Trevlig läsning!

Hemester – turista på hemmaplan

Staycation, eller hemester, är modeordet vi hoppas är här för att stanna. En semester på hemmaplan behöver inte vara andrahandsvalet när tid och pengar inte räcker till. Hemester är snarare det främsta valet för oss som vill göra ett medvetet val utan att göra avkall på vare sig äventyr eller rekreation.

Att stanna i närområdet är fördelaktigt ur flera perspektiv. Semesteraktiviteter står nämligen för en väsentlig andel av våra klimatbelastande utsläpp. De kan också gräva ett stort hål i plånboken. Även om den fyndade flygstolen och boendet är betydligt billigare än det borde, är det inte den enda utgiften för resan. Det är inte bara maten som tillkommer, kanske slinker det också ned en och annan drink? Det är dessutom inte ovanligt att vi packat en trosa för kort eller helt enkelt får feeling och köper en helt ny semestergarderob som smälter in bättre på den lokala beachen.

Hemmavid kan du välja vad semestern skall kosta. Fyll termosen med kaffe därhemma, ta med dig en egen falafelrulle eller stek några pannkakor och ta med. Några russin och lite nötter är också super att ha i bakfickan när energin tryter. Du har dessutom garderoben på plats och kan klä dig efter väder oavsett vilka förutsättningar dagen erbjuder. Boendet är det bästa möjliga – hemma! Du har självt valt och skapat det på precis som du vill ha det. Kan det bli smidigare?

Börja med att fråga dina vänner om tips på somriga trumfkort. Spana också efter sommartips i lokaltidningen. Allt fler kommuner gör dessutom satsningar för att främja det lokala semestrandet genom att ta fram sommarguider över platser värda att besöka. Det finns ingenting som säger att en semester på hemmaplan behöver vara händelselös. Tvärt om. Sannolikt finns det betydligt mer spännande att upptäcka kring hemmet är du kanske visste.

Under Sommar med Ekoguiden i Växjö kommer vi att ta er med på ett äventyr runt våra lokala smultronställen. För den som inte bor eller har vägarna förbi Växjö hoppas vi att våra tips på hur du reser smart kommer vara dig till hjälp.

Lovisa Back
Ylva Eriksson

Ekoguiden Växjö

Tags: