I Uppsala har vi vår redaktör Malin Andersson som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. För Sommar med Ekoguiden har Malin skrivit en krönika om Naturens kraft! Glöm inte att titta in på Ekoguiden Uppsala. Trevlig läsning!

 

Naturens kraft

Jag tänker nu skriva om något som betyder väldigt mycket för mig, och som jag tror egentligen är viktigt för alla människor. Alla kanske inte kommer att hålla med mig, en del kanske inte tycker eller känner att det är så viktigt, men det här är något som jag tror på. Det är vikten av att spendera tid i naturen. För mig är det här livsviktigt, inte bara för att jag tror att det gör så att jag bryr mig mer om att bevara vår natur och miljö, men också för att det ger mig kraft att orka.

Jag tror att många av oss människor i dagens samhälle har förlorat vår samhörighet med naturen. Det är allt fler som bor i städer och vi stressar för att hinna med jobb och träning etc. Vi uppmanas att köpa prylar till våra hem och ständigt förnya dem. Vi har mer och mer avancerad teknik och vi är nästan ständigt uppkopplade. När tog du dig tid att bara vara i naturen senast? Många säger säkert att de inte har tid, och till viss del stämmer det säkert. Men det handlar också om att prioritera, istället för att köpa den där nya prylen, träna på gym, eller se det senaste avsnittet av någon spännande serie, kan man ta en promenad i skogen. Om man har barn finns det också oändligt med saker att göra i naturen. En del känner kanske att det är så mycket annat de måste hinna och att de därför blir stressade om de tar en promenad eller liknande, men försök då tänka att den tiden du tar i naturen kommer att göra att du orkar så mycket mer i längden.

För mig känner jag varenda gång som jag tar en promenad, springer i skogen, är ute och vandrar, eller klättrar, att naturen ger mig kraft. För en tid, för en stund, kan jag känna ett otroligt lugn inom mig. Jag känner en samhörighet, att här hör jag hemma. Alla problem känns lite mindre svåra att ta itu med. Visst, det kanske tar tid att spendera tid i naturen, men jag orkar så mycket mer efteråt. Stressnivån går också märkbart ner.

Men alla känner nog inte den här samhörigheten när de är i naturen. För jag tror att vi har glömt bort hur det känns. Därför har vi också till viss del glömt bort hur beroende vi är av naturen, att vi är en del av den. Utan allt som naturen ger oss, råvaror, vatten, luft, har vi inte mycket kvar. Jag tror också att naturen ger oss något livsviktigt för att vi ska må bra och vara hälsosamma, det är därför vi tycker att naturen är så vacker. Jag tror inte att det skulle vara helt fel om alla spenderade lite mer tid i naturen och faktiskt också tänkte på hur otroligt lyckligt lottade vi är som har all denna fantastiska natur att tillgå, speciellt i Sverige. Plus kanske tänka på att du, precis som alla andra djur och växter, är en del av vår natur och att vi är beroende av den.

För många ursprungsfolk är den här samhörigheten med naturen helt självklar. Vi är en del av naturen och vi äger den inte. Man kan inte bara ta utan att ge tillbaka. Jag tror att vi har mycket att lära av det här tankesättet. Många av dessa folk har dock tvingats iväg från det här sättet att leva, och det ger konsekvenser både för naturens och människors välmående. Jag tror, att om man verkligen känner den här samhörigheten på riktigt, så kommer man också att bry sig mer.

Under Sommar med Ekoguiden i Uppsala kommer vi att ge en del tips på saker man kan göra i naturen runt Uppsala, plus hur man kan ta de första stegen ut om man är ovan. Jag hoppas att det här i alla fall leder till någon mer tar en promenad i skogen, eller kanske testar stand up paddle board, eller lär sig att klättra, eller prövar någon annan ny friluftsaktivitet. Och njuter av naturens kraft.

STÖD OSS
Tags: