Tack Sundsvallsredaktionen för alla härliga tips!

Vi beger oss nu vidare till vår redaktion i Malmö och välkomnar Matilda Eriksson Sjöstedt och Soeliah Hellwig som satt ihop veckans guide till somriga och hållbara smultronställen. För Sommar med Ekoguiden har vår redaktör Matilda skrivit en krönika om att våga hyra kläder.

Missa inte denna veckas tips om några av Malmös bästa eko-pärlor.
Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM stories under hela veckan. Trevlig läsning!

Att våga hyra kläder

För ett år sedan bestämde jag mig för att börja hyra kläder månadsvis via en tjänst som jag fann online. Varje månad får jag en ny uppsättning kläder som är anpassade efter säsong och utvalda av företagets stylister efter de preferenser jag angett. Jag har använt kläder i färger och stilar som jag aldrig hade valt i klädaffären. Jag har fått nya sätt att uttrycka mig. Vad det också innebär, är att jag nu delar en stor garderob med massor av andra användare över hela Sverige. Superhäftigt tycker jag. Lätt motbjudande tycker andra.

I början jobbade jag hårt på att sälja in idéen till nära bekanta, men på vissa håll mötte jag en motsättning till tanken på att kläderna har burits av en drös okända människor. I andra fall bottnade motsättningen i osäkerheten kring att kläderna skulle passa den personliga stilen.

Tillverkningen av kläder har en extremt stor klimatpåverkan. Det förvärras av den konsumtionshets som råder. Den leder till mer frekventa inköp av nya plagg, och även att dessa plagg endast används under en kort tid och slängs trots att de är i gott skick. Enligt Konsumtionsrapporten 2020, utgiven av Göteborgs Universitet, minskade dock konsumtionen i Sverige inom kategorin kläder och skor under de tre första kvartalen av 2020. En vild, personlig spekulation är att en sådan minskning kan kopplas till det faktum att många av oss jobbat hemma under pandemin, sociala tillställningar och event har varit inställda, och därmed har många anammat stilen ’Covid Chic’ – pyjamas och mjukiskläder. Det är dock tveksamt att en nedåtgående trend, eller Covid Chic för den delen, kommer att hålla i sig. Innan 2020 observerade Konsumtionsrapporten att konsumtionen av kläder och skor har ökat sen 2012.

Det är uppenbart att konsumtionsmönstren i förhållande till kläder måste förändras. Samtidigt är kläder något väldigt personligt. Det är ett sätt att uttrycka sig. Det är ting som är i nära kontakt med våra kroppar. För vissa är det en hobby, eller en livsstil. Att låna böcker på bibliotek, hyra bostad och byggnadsmaskiner är annorlunda. Det har vi gjort utan mindre eftertanke i många år. Men att hyra kläder tar för många emot. Det är inte bara människor i min bekantskapskrets som är tveksamma. Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket berättar att undersökningar visar att svenskar generellt är mer obenägna att hyra kläder.

Opersonligt, otillgängligt och rent av lite äckel är de skäl jag hört mest till den motsättning som finns. Naturligtvis tvättas kläderna ordentligt innan de skickas vidare till nästa användare när du hyr kläder. På restaurang äter vi ju också från tallrikar och med bestick som hundratals gäster innan oss ätit med. Vi bor på hotell och sover i lakan som tusentals gäster sovit i tidigare. När det gäller tillgänglighet så ser jag redan en ökning av olika alternativ. Vissa erbjuder nu sina kunder att välja specifika plagg. I de fall där kläderna väljs ut av en stylist, finns det något befriande och spännande. Det finns olika prisklasser och typer av abonnemang. Ju mer vi som konsumenter, eller – cirkulenter – efterfrågar dessa typer av tjänster, desto fler och bättre kommer alternativen att bli.

Våga ge er ut och undersöka alternativen som finns. Våga lägga valen i någon annans händer. Våga testa en ny färg eller stil. Våga utmana dig själv och fråga vad det är som tar emot. Att identifiera den personliga motsättningen är första steget mot förändring. Förändring är inte bekvämt. Förändring kommer från att vi vågar kasta oss ut, utmana oss själva och upptäcka nya vägar.

Tillsammans kan vi minska klädindustrins påverkan på miljön, utan att fastna i Covid Chic och beroende av pandemier som håller oss hemma. I stället för 10 miljoner separata garderober över landet, kanske vi kan ha ett mindre antal större garderober som vi delar på. Våga prova.

Matilda Eriksson Sjöstedt

 

Källor:
BERGH, J. 2019. Ny rapport: Ett klädesplagg används i snitt sju gånger. Expressen, 2019-11-19. https://www.expressen.se/nyheter/klimat/ny-rapport-ett-kladesplagg-anvands-i-snitt-sju-ganger-/ 

ROOS, J. M. 2020. Konsumtionsrapporten 2020-En rapportserie om den svenska konsumtionen. Göteborgs Universitet. https://www.gu.se/sites/default/files/2020-12/KLAR_konsumtionsrapporten%202020_uppdaterad.pdf 

STÖD OSS