I Trollhättan har vi vår redaktör Johan Gadd som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. Johan driver också butiken Fia och Floyd, en butik med giftfria kläder och leksaker för de minsta. 

För Sommar med Ekoguiden har Johan skrivit en krönika om Människans bästa vän – cykeln! Glöm inte att titta in på Ekoguiden Trollhättan.

Trevlig läsning!

 

Människans bästa vän – cykeln

Tänkte uppehålla mig vid den snillrika uppfinningen cykeln

Jag tar avstamp i ett citat ur filmen Kvarteret Korpen (1963) där Keve Hjelm fint sammanfattar att inget finns kvar att uppfinna efter cykeln: ”En apparat som gör att man kan sitta när man går. Det är ju snillrikt, för fan.” Att man sedan om cykeln är rätt konstruerad även kan bära en hel del grejer medan man sitter på sin promenad är ju ännu bättre. Oklart är om Keve även tänkte på miljöaspekterna.

Ett företag som verkligen har funderat på det här är Pling Transport i Göteborg. Med specialutvecklade cyklar fraktar dom upp till 2 kubikmeter och 200 kg inom staden. Enligt det EU-finansierade projektet Cyclelogistics så kan hela 51% av transporterna som idag går med motorfordon i städerna egentligen köras med cykel. Det är just dessa smågods-transporter som Pling riktar in sig på. Dom erbjuder bud- och distributionsuppdrag, men även taxitjänst och hämtning av din återvinning.

Pling är ett medarbetarägt företag som har samhälls- och medlemsnytta som syfte snarare än att generera vinst till ett fåtal ägare. Med sina ganska fantastiska Velove Armadillo, el-asisterade cykelfordon, har dom etablerat ett miljövänligt transportalternativ. Fördelarna med detta är bla att yta frigörs, buller och utsläpp minskas, energiförbrukningen minskar (även jämfört med en eldriven skåpbil) och antalet motorfordon i staden minskar.

I mitt eget företag där jag dagligen skickar ordrar i webshopen måste jag leverera paket till Postnords transportscentral i utkanten av Trollhättan. Förra året köpte vi in en lastcykel (ej eldriven) för att kunna göra dessa transporter helt gröna. Paketen som skickas är inte så stora eller tunga så det är inga problem att cykla med upp till 8-10 paket i en transport. Dessutom erbjuder vi även hemtransport av ordrar om du handlar online och bor i närheten. Vi har helt enkelt sett till att företaget är oberoende av motorburna transporter.

Min grundprincip är att ställa bilen så ofta jag kan, både i jobbet och privat. Nu bor och jobbar jag visserligen så att det är väldigt överkomliga avstånd det handlar om. Men kärnan ligger i att ha det som en princip och att känna att denna handling påverkar. Varje gång vi inte startar bilen är en liten seger.

Slutligen frågar jag mig – vart har tandemcykeln tagit vägen? Det här måste vi ju göra tillsammans.

Johan Gadd

 

Här ser ni Johan Gadd och Fia och Floyds transportcykel som dyker upp med din leverans om du bor i Trollhättan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf: Johan Erlandsson

Fotograf: Sanna Ansbjer

Tags: