På Gotland har vi vår redaktör Helena Uddholm som på ett positivt och energiskt sätt arbetar för att visa hållbara Gotland. Helena gör ett otroligt arbete för oss genom Ekoguiden Gotland som vi är väldigt tacksamma.

För Sommar med Ekoguiden har hon skrivit en krönika om hennes besök på Ekobyn Suderbyn. Glöm inte att titta in på Ekoguiden Gotland.

Trevlig läsning!

(OBS. Vi har försökt få bort mellanrummet mellan varje bild, men utan resultat. Vi hoppas att inte detta stör er läsning)

 

Ekobyn på Gotland lockar volontärer från hela världen. På Gotland, mer exakt i Västerhejde, som ligger med cykelavstånd från Visby, ligger en ekoby med permakultur som tema.

Ekobyn Suderbyn grundades 2008 och en av drivkrafterna bakom var Ingrid Gustafsson som efter 10 år fortfarande är med och styr arbetet på gården.

Byn ligger på ett 10 hektar stort område, varav 5 ha är arrenderat. Det som produceras på gården ger mat till de som bor i byn och maten som lagas är vegansk med vegetariska tillbehör. Målet för byn är att bli till stor del självförsörjande på föda. I dagsläget sker ingen försäljning av grönsaker, men i och med att avkastningen ständigt ökar finns det planer på att kanske ha en mindre försäljning i framtiden. 20 personer bor i byn och det finns alltid ett mindre antal volontärer som bor här i perioder. Det finns sex volontärplatser via EVS, European Voluntary Service (https://europeanvoluntaryservice.org/ ) och senast var det c:a 600 sökanden till dessa platser vilket visar hur populärt det är att arbeta och bo i byn.

Permakultur är en hopdragning av permanent agrokultur, vilket kan översättas med hållbar odling. Målet för permakultur är ett hållbart samhälle, som skapar meningsfullt arbete, bättre miljö, hälsa, solidaritet och trygghet. Kärnan i permakultur är en odlingsdesign som utgår från platsens förutsättningar. För ekobyn i Suderby innebär detta bland annat att man observerar och interagerar med lösningar som passar just här och använder sig av det som finns. Man söker små och långsamma lösningar, värdesätter mångfald och att man är kreativ och reagerar på förändringar.

Kreativiteten är påtaglig för en besökare och speglar sig i de byggnader som finns på området och de tekniska lösningarna för att nyttja sol, vind och vatten. Några av husen har byggts med bland annat lera och halm som finns på området. De boende bidrar med både praktisk och teoretisk kunskap vilket gör hela byn så spännande. De praktiska kunskaperna är särskilt viktiga vid odlingsarbetet och leds av tre boende som är utbildade inom agrokultur. Nya byggnader enligt principen för permakultur planeras tillsammans med en arkitekt som är teoretiskt kunnig inom miljöanpassat byggande.

Då området gjordes i ordning grävdes fyra dammar och jorden som blev över användes till att göra hästskovallar runt sju solfällor. Vallarna tjänar som sol- och vindskydd för växtligheten och på vallarna har det planterats träd och buskar. Förutom att tjäna som vindskydd är samtliga även nyttoväxter så som aronia, havtorn, slån, hassel, rönnbär, valnötsträd, fläder mm. I fällorna odlas grönsaker och bär.

Ekobyn är en av femtio liknande byar i Sverige, men den enda på Gotland. I år är det tioårsjubileum för byn och den 23 juni firas detta med Öppet hus. Passa på och besök denna spännande by som är som hämtad ur en sagobok!

 

Bild 1. Hus byggt i lera. I huset finns ett duschrum och ett växthus. Fukten från duschen tillförs växthuset och värmen från växthuset värmer duschrummet. 

 

 

 

 

 

Bild 2. Domen.

 

 

Vindkraft (bild 3) ger el till domen och elen från solcellerna

 

 

 

(bild 4) driver ventilationen(bild 5) i Domen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild. 6 Organiskt material rötas till biogas i en anläggning inuti Domen.

 

 

Bild 7. Vattnet i rör som lagts ner i halmen värms då halmen bryts ner och värmevattnet används för uppvärmning av Domen.

Bild 8. I uteköket finns egenhändigt tillverkade eldstäder, t ex en pizzaugn. En “rocket stove”, dvs en utespis, är under uppbyggnad (Bild 9)

 

 

 

 

Bild 10. Alla restprodukter återanvänds i byn. Trädgårdsavfall används till odlingarna och hjälper till att hålla fukten kvar i marken. Toalettavfall sparas i containrar och läggs ut på övrig mark när det är färdigbrunnet.

 

Bild 11. Urgamla principer används vid odlingen, som t ex samodling av bönor, squash och majs. Bönorna tar upp kväve ur luften och bidrar med näring, squashen skapar skugga och majsen tjänar som stöd åt de andra växterna. .

Tags: