SOMMAR MED EKOGUIDEN (v.24-34) ÄR IGÅNG!
Först ut är Örebro som senare i år kommer bli en Ekoguiden stad. Här kommer en krönika om en medveten konsumtion från vår blivande redaktör för Ekoguiden Örebro – Hanna Sjöberg.

Visst är det sant att våra inköp har betydelse. Mina val av inköp är som aktier som går att mäta. Ett lätt sätt att se vad jag kan förändra är att titta bland det jag sorterat som förpackning till sopsortering i mitt kök: Jag fann att jag köpte mycket tetras med havremjölk. Så nu mixar jag egen mjölk för det mesta. Varje förpackning är viktigt att den går att kompostera eller återvinna : såsom tidningar ex. Plast är alltid ett aber då det ej bryts ned. Att försöka göra så mycket man kan själv, från grunden, och på så vis minska förpackningar, minska pris och öka medvetenhet om maträttens ingredienser är jättebra. Att till exempel koka ett paket torkade kikärtor som du lagt i blöt, räcker till långt mer än en tetra kikärter i spad gör- till billigare pris och lagar du själv en maträtt vet du vad den innehåller.

Det här med att handla medvetet och miljövänligt och ekologiskt och fairtrade betyder att välja många aktiva livsstils-val. Varje dag är det ånyo dags att välja att använda bra saker. Det går alltid att välja bra- bättre- bäst- , av alla sorters val som finns att ta. Bra för kroppen, bättre för knoppen, bäst för klotet! Örebro är en Fairtrade-certifierad stad. Det betyder att det är ekokaffe och ekoteer som serveras på kaféer, att det i mataffärerna finns  fairtrade-märkt sortiment. Fairtrade handlar om att arbetarna som producerar varan ska må bra, ha rimlig lön och vara med i facket, att det ska vara ofarligt och så giftfritt som möjligt att arbeta med varan.

Naturskyddsföreningen har med sina kampanjer inspirerat till att vi köper fler ekologiska produkter, mer Svanenmärkt och fler vardagsvaror i mer miljövänlig kvalitet. Utbudet i mataffären blir större för varje år.

Secondhand är verkligen smart. Bytt är bytt och nu blir saken/plagget som nytt i min ägo…  ”Bra för mig = bra för dig” är ju en win-win-situation. Att-använda-om- istället för att slänga känns hederligt. Tex utflyktsmuggar som tas med hem igen och diskas ur. Tex vattenflaskan i stål som håller kylan. Här kan även nämnas återbruk : en klänning sydd av ett överkast och dekorerad med en virkad duk. Ett kaffefilter av tyg sydd av ett återanvänt tyg i 100% bomull. Tygpåsar istället för engångs frukt plastpåsar. Ekologiska teer i lösvikt som används med tekula istället för enportionsförpackade tepåsar i plastmaterial med giftbesprutat te. Eller varför inte plocka egna blad till örtteer i naturen och torka själv!

Hopajola (’vår gemensamma jord’ på Östernärke mål) heter en förening som finns i Närke. Den har till syfte att främja så att antalet  naturreservat ökar. En ökning har också skett sedan starten 1994 från 55 reservat till 266 reservat i Örebro län ! Hopajola har många event i naturen över hela året. Titta in på deras nya hemsida och sök efter dagens datum och naturguider. Allemansrätten bjuder nu på möjligheter till att simma i våra sjöar, äta av blåbär och vandra i skogarna och i höst till att plocka svamp. Området runt naturreservatet Oset vid sjön Hjälmarens strand, är yta som på ett fantastiskt sätt visar hur det går att återvinna mark som tidigare varit soptipp. Nu finns här långa promenadvägar och en grön flora samt ett livligt fågelliv. Örebro är en parkrik cykelstad som expanderar : verkligen väl värd ett besök på sommaren.

Köpmans-staden Örebro Intill det sjuhundraåriga Örebro Slott pågick medeltidens shopping för fullt. Vår vintriga marknad Hindersmässan har anor från samma tid. Det var jägarfolk från Bergslagen och längre norrifrån som kom resandes ned till Örebro med sina varor gjorda av skinn till salu. Det var bönder på den bördiga Närkeslätten som sålde av sitt överflöd. Det var fartyg som kom med varor via Hjälmare kanal. Närmar vi oss nutiden hade Örebro ett vida rykte som Skostaden och även som Kexstaden Örebro. Här syddes skor och bakades kex i stora fabriker långt in på 1900-talet. I Örebro på tvåtusentalet finns det mesta att köpa. Vi har de stora galleriorna med de mängder affärskedjor man hittar över hela Norden. Vi har även många mindre affärer och företag med mer specialitet. Några av dessa affärer kommer att recenseras denna vecka. De har stans bästa ekoprofil och sätter kvalitet och ekologi framför billiga priser. Ta med dig dessa tips och kolla in veckans recensioner från Örebro på Facebook / Instagram !

/Hanna Sjöberg, Ekoguiden Örebro

Tags: