Näst på tur är Christina Margaritoglou som är en av våra två redaktörer för Ekoguiden Stockholm. Hur kan vi egentligen ha så mycket kläder i våra garderober, men sällan nöjda när vi står där på morgonen och ska ta på oss? Christina gick till botten med frågan när hon frågade sina kunder om ämnet. Veckans läsning handlar om vår klädkonsumtion. Tankeväckande för många av oss. Trevlig läsning!

Garderoben full men aldrig något att ta på dig?

Just den känslan blev startskottet för mitt intresse gällande nya lösningar för mode- och klädkonsumtion. För ett par år sedan köpte jag ständigt nytt, hade en fullproppad garderob, men likväl stod jag handfallen varenda gång jag skulle på fest. Tyckte aldrig att jag hade något att ta på mig. Så då köpte jag oftast ännu en svart topp på H&M.

Idag, i mitt jobb som fransstylist har jag passat på att intervjua mina kunder om deras klädkonsumtion och garderober. Det mest överraskande är att INGEN av de jag intervjuat är nöjda med sina garderober. När jag ställer den inledande frågan: ”När du tänker på din garderob, vad är det för tankar och känslor som dyker upp hos dig då?”, så är det ingen som har varit likgiltig eller visat eller uttryckt glädje. Snarare tvärtom. Det är uttryck som ”katastrof”, ”för mycket” ”ångest”. Många ler snett och nickar igenkännande när de hör uttrycket att ”ha garderoben ful men inget att ta på sig”. Flera berättar om andra problem med garderoben, som att inte veta vilken stil man passar i eller hur man ska kombinera kläder med varandra. Många har köpt “spännande”,”roliga”, “annorlunda” plagg som de varit så glada över, för att sedan inse att de inte vet hur eller till vad de ska använda plagget. Resultatet? Plagget blir hängande oanvänt i garderoben. I princip alla känner skuld över kläder som aldrig används och de flesta använder knappt hälften av sina kläder. Något som bekräftas av en undersökning som Myrorna publicerade 2015 och som visade att 7 av 10 svenskar använde knappt hälften av kläderna i sin garderob

Med andra ord har det blivit tydligt för mig att konsumtion ofta skapar stress och kortvarig lycka. Att många vill ha nya kläder, men sedan mår dåligt för att de inte används. Som att det ligger en inneboende motvilja hos människor till onödigt slöseri. Men när jag frågar om de skulle kunna tänka sig att hyra delar av sin garderob, för att få nyhetsvärdet, men slippa fylla garderoben med kläder som ändå sällan används, så är många ändå tveksamma. Andra tycker det verkar spännande, smart och intressant, men är det tillräckligt för att få folk att ändra ett så grundmurat konsumtionsbeteende som att köpa och äga kläder?

Idag pratas det mycket om delningsekonomi och vi delar allt från musik (Spotify) till boende (Air bnb) och bilar (Car2Go). I USA är fashion subscription services ett fenomen och störst är förmodligen Rent-the-runway som kemtvättar 1500 designer-hyrklänningar i timmen Här I Sverige finns idag några aktörer som Filippa K Lease där du kan hyra plagg för 20% av inköpspriset På Ekoguiden har vi tipsat om fenomenala Uniforms for the Dedicated som också hyr ut kläder för män. Om du vill behålla plagget, så köper du bara loss det. Då vet du att du har ett plagg som kommer till användning och har gjort ett medvetet köp. 

Hur känner du inför din garderob? Det skulle vara intressant att höra vad människor som ändå är medvetna i sin konsumtion tycker och tänker kring sin garderob? Skulle ni kunna tänka er att prenumerera på delar av er garderob eller swop shoppa, eller vill ni hellre äga era kläder, låt vara att ni köper second hand eller ekologiskt?

Vill du ha hjälp att aktivera och optimera din garderob? Anmäl dig till Myrornas initiativ ”Aktivera din garderob” 

Tags: