Vecka 3 av Sommar med Ekoguiden är igång och det är Trollhättans eko-redaktör Johan Gadd som vässat pennan och skrivit en krönika om mat och vart den kommer ifrån. Han kommer även uppdatera och tipsa om de bästa ekoreko-upplevelserna i och runt Trollhättan. 

 

Mat som vi vet var den kommer ifrån

Jag tänkte uppehålla mig vid ämnet mat och närmare bestämt ämnet mat vi vet var den kommer ifrån. Den ökade medvetenheten om vad vi stoppar i oss genomsyrade Veronika Charlotts krönika här på Sommar med Ekoguiden och nu tänkte jag belysa ämnet återigen.

Reko-ring är ett nytt koncept som kommit till min stad, Trollhättan. Ett koncept som egentligen inte skiljer sig särskilt mycket från den gamla klassiska marknadsplatsen där vi förr i tiden gjorde våra inköp av maten genom direkt kontakt med odlaren. I en reko-ring sker all beställning på förhand via Facebook. Den lokala producenten skriver/visar vad som erbjuds och konsumenten beställer vad hen vill ha. Fokus ligger på närproducerad mat, ibland ekologiskt odlad. Sedan sker utlämning och betalning på bestämd plats och tid, i vår reko-ring varannan vecka på Högskolans parkering centralt i stan. Ett underbart sätt att skapa lokal handel utan mellanhänder och producenten behöver bara leverera det som på förhand är beställt, otroligt resurssmart. Som konsument får du tillfället att stödja din närmaste omgivning och det är lätt att ställa frågor direkt till producenten. Som lantbrukare/odlare erbjuds ett resurssmart sätt att sälja direkt till kund och istället för prisfokuserade förhandlingar sker nyfikna samtal om produkternas kvalitet och ursprung.

En annan lösning för att säkert veta vart maten kommer ifrån är att helt enkelt fixa din mat själv och då tänker jag framförallt på grönsakerna. På vår egen tomt har vi under årens lopp bytt ut ett antal kvadratmeter gräsmatta mot odlingsyta och det är med nyfikna ögon jag noterar hur fler och fler i våra kvarter ställer upp pallkragar i trädgårdarna för att starta den egna odlingen. Att odla där du bor kräver visserligen plats och är ytan begränsad eller finns det ingen plats alls så får man blicka åt andra håll och kika på vad som erbjuds där du bor. Sommaren är den bästa tiden för att upptäcka de möjligheter och det utbud som faktiskt finns i vårt avlånga land med gårdsbutiker, självplock och allt som börjar växa i våra trädgårdar.

Tags: