Sommar med Ekoguiden är tillbaka! Under 10 veckor mellan juni och augusti kommer vi vandra från stad till stad och lyfta fram lokala, gröna smultronställen. Vi börjar denna sommarvecka i juni med att besöka MALMÖ! Eko-redaktörerna Björn och Veronica kommer dagligen ge tips på utflykter, ekologiska sommarcaféer, vegetariska restauranger och massvis med tips och trix om hur man kan få till en ekoreko-sommar i Skåne. Följ dem här

Veronica Charlott, en av ekoredaktörerna i Malmö har skrivit en krönika om slow food, närproducerad mat och hur utvecklingen för livsmedel sett ut de senaste decennierna. 

…Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön…

Jag växte upp på skånska slätten på 80-talet. Mamma var hemmafru och pappa jobbade på kontor i stan. Maten vi åt kom nästan uteslutande från granngårdarna. Inte för att det var trendigt eller hippt utan helt enkelt för att det var billigast. Jag visste ingenting om vare sig snabbmat, ”slow food” eller ekologiska alternativ.

På somrarna brukade vi åka upp till farmor och farfar i norra Skåne. Där hade farmor sitt eget odlingsland. Vi hade också turen att ha ett stort jordgubbsfält precis runt knuten och på kvällarna smög vi bland plantorna och åt så mycket bär vi bara kunde. I den övervuxna trädgården fanns det både vinbärsbuskar, krusbär, rabarber och äppleträd. Potatis var lättillgängligt och billigt och jag kan knappt komma ihåg en måltid utan kokt potatis.

Maten bara fanns där. Nära, god och riklig. Jag fattade aldrig hur lyckligt lottade vi var.

Sen kom det en tid då det var dags för mig att testa mina vingar. Under många år var studier, karriär och resor det jag ägnade mig åt. Jag bodde i Norge, i Stockholm, reste till Spanien. Jobbade hårt och tog mig framåt. Jag var helt ointresserad av mat. Och jag tror att många med mig var det på 90- och början på 2000-talet. Fredagsmyset blev större och vi var starkt påverkade av reklam från tv. Mat från fjärran länder hade blivit en möjlighet och vi preppades med nya, snabba, billiga produkter utan att tänka över vilken väg vi var på väg att gå. Miljöfrågan kom i skymundan. Det kändes som om det alltid skulle vara fred, det alltid skulle finnas pengar och att det alltid skulle finnas mat.

Idag vet vi bättre.

Min ögonöppnare kom på en matmässa för några år sedan. Jag minns inte längre varför jag var där. Men någon sträckte fram ett lokalt odlat, ekologiskt äpple. Jag tog en tugga och fick tårar i ögonen. Det är helt sant. Jag sveptes tillbaka till barndomen på en sekund och sedan dess har jag inte kunnat släppa det. Jag insåg att jag helt glömt bort hur mat egentligen smakar.

Nu är det äntligen sommar igen och vi bor i ett helt fantastiskt land. Jag tror aldrig det har funnits fler ekologiska caféer och restauranger att välja mellan. Det är modernt att handla på loppisar och på ”second hand”. Fler och fler öppnar upp lanthandlar igen, de nya saluhallarna dignar av ”härproducerat”. Det är också hög tid för självplock, en så otroligt klok sak. Så njut för böveln och ta dig tid. Och ät jordgubbar, så mycket du bara kan, det är mitt absolut bästa sommartips.

…och träden är så fina och marken är så grön…  

 

Tags: