Vecka 4 av Sommar med Ekoguiden är igång! Denna vecka får ni bekanta er med Elin Iderström, ekoredaktör i Karlstad. Hon kommer ta er med på, och tipsa om, gröna smultronställen i Värmland. Hon bjuder även på en läsvärd krönika om flygresor. 

 

I år är det åtta år sedan jag senast gick ombord på ett flygplan.

För mig började flygcelibatet ofrivilligt. Barn, ekonomi, tid och ork satte stopp för det medan jag blev förälder. När jag sedan började ta mig ur bebisbubblan och kunde finna intresse för annat än potträning, smakportioner och klena magmunnar, hade klimatförändringarna kommit upp ordentligt på agendan i alla medier. Var jag än tittade upp möttes jag av budskap om framtida torka, översvämningar och naturkatastrofer. När jag än tittade ner såg jag mina barn. Mina barn med rosor på kinden och solsken i blick, mina barn som kidnappat mitt hjärta för alltid, mina barn, som skulle hinna uppleva alla dessa katastrofer vi orsakat under sin livstid.  

Tanken på att sätta mig på ett plan mot paraplydrinkar och vita stränder blev med ens bisarr. Siffrorna är säkert bekanta: en flygresa tur och retur till Thailand släpper ut lika mycket koldioxid som var och en av oss maximalt borde släppa ut under ett helt år. Inget vi kan göra kompenserar för det. Inte ens om vi lägger oss under en sten och käkar fallfrukt som råkar ramla förbi resten av året. Mot bakgrunden av smälta Antarktisisar när mina barn fyller 50 kändes alltså flygresor ganska ologiskt. Det gör det fortfarande.

Om nu någon läser det här och kanske känner att ni vill sluta flyga eller åtminstone dra ner på flygandet, men har svårt att säga nej till alla de där härligheterna som flygresor leder till, så kan jag avslöja en väldigt viktig sak för er.

Det är att landa i tanken som är det svåra. Att väl göra det sedan är lätt.

 

Varför då då?

Jo, för när du väl bestämt dig för att bryta normen (svårt) att inte flyga kommer du börja titta efter andra alternativ som fyller samma behov (lätt). Du kommer att upptäcka att alternativen är bättre, billigare och, om det är intressant, väldigt mycket mer barnanpassade. Eller mer äventyrligare för dig som just rynkade på näsan.

Istället för en charterresa som kanske går på 30 000 kronor för en hel familj kan du till exempel välja:

  • Tre och en halv familjeresa till Legoland.
  • Tågluff genom hela Europa och besöka Paris, London, spanska solkusten och segla lite i medelhavet.

  • Otaliga besök på Öland, Gotland, Liseberg, Astrid Lindgrens värld, höga kusten, Smögen eller vilka ställen just du har på några timmars avstånd hemifrån.

  • En veckas lyxliv på valfritt hotell inom Sveriges gränser för hela familjen.

  • Bo i en hytta vid de norska fjordarna och fiska i kristallklart vatten under tre veckor.

  • Åka Transsibiriska järnvägen.

  • Ta en dag ledigt från jobbet. Varje vecka. I ett halvår.

Tags: