I Malmö har vi vår redaktör Björn Jensen som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. För Sommar med Ekoguiden har Björn valt att dela med sig av en krönika som senast delades 2014. Det handlar om att skapa intresse för natur och miljö i tidig ålder och om att vi alla spelar roll och kan göra stor skillnad för miljön. Glöm inte att titta in på Ekoguiden Malmö. Trevlig läsning!

“Ingenting försvinner, allt finns kvar”, titeln var även budskapet för sommarlovsmorgon sommaren 93- och -94. Namnet på programmet var Tippen. Aldrig har vi väl sett ett sommarlovsmorgon med så stark miljöprofil som då. Lasse, Eva, Morgan och Kenneth visade att källsortera är kul, häftigt och det känns bra att göra rätt.

Med interaktiva direktsända lekar, turnéer, en Tippenklubb (med tippenkort, tippenkeps, tippenfrisbee osv) och musik inspirerardes barnen att delta i kampen för en bättre källsortering och miljö. Morgan och Lasse var sopgubbar och arbetet lades fram som coolt och väldigt viktigt. Det är både och.

Det behövs mer inslag av samma karaktär. Inte minst behöver miljö börja behandlas på dagis och i skolan. Det är lätt att implementera miljöanpassande exempel på de olika ämnena i skolan; biologi, matte, kemi, historia, geografi, till och med musik, idrott och slöjd går att anpassa till miljö.

Det finns företag som tar fram bra material till barn för att i god tid visa dem hur viktigt och enkelt det är att ta ansvar för miljön och ta ansvar för det skräp vi lämnar efter oss. Inte minst att visa hur bra det känns att göra rätt! Ett gott exempel på ett företag inom miljö och källsortering är Groplay, med ett bra utbud av pyssel, spel och appar som engagerar och utbildar barn inom miljö och källsortering. Ett annat är Retoy – “Lek dig till en bättre värld”, där barnen får en förförståelse för byteshandel och lån framför att köpa nytt.

Sommaren är en period där vi är så upptagna av att njuta och unna oss att det blir på jordens, naturens och vår egen bekostnad. Belöning och att unna sig betyder ju tyvärr allt för ofta att konsumera sådant som varken är bra för oss människor eller resten av planeten. Och vad det gäller att skräpa ner så är vi mycket bättre på det under sommarmånaderna, eftersom naturen blir vår största lekyta. Det går inte att räkna till hur många överfulla papperskorgar jag ser under sommaren eller de skräphögar där människor suttit och njutit. En enkel del av lösningen skulle till exempel vara för kommuner att sätta upp fler papperskorgar i parker och på stränder. Ibland ser jag inte en papperskorg så långt ögat når, speciellt på stranden.

Källsortering handlar dels om vad vi ska göra med vårt skräp, men det handlar också om vad vi ska slänga och därmed vad vi väljer att köpa.
Många ser samhället som något bestående, något som finns, som är och som verkar på ett bestämt sätt utan möjlighet för den lilla människan att påverka.

Det är här många undervärderar sig själva och andra, så mycket vi kan göra och ta ansvar för. Om du tänker på allt du använder och konsumerar varje dag så lovar jag att du kommer inse att för att göra ditt liv möjligt har saker och ting producerats från världens alla hörn. Produktionen har lett till mer eller mindre skada på människor, djur och miljö – för din skull. För att du ska ha möjlighet att leva livet du lever.

Genom källsortering, genom att hjälpa skräpet att hamna rätt, så bidrar vi till att minska belastningen på djur, natur och oss själva. För då behöver mindre nytt produceras.

När jag hoppade av tåget senast efter flera timmars tågfärd samlade jag burkar och flaskor och fick 10 kronor pant innan jag skulle hoppa av. Pant och plast som skulle slängts tillsammans i brännbart annars. Nu fick jag lite pengar till studentkassan och plasten hamnar rätt. Är det något alla skulle börja med så är det att ta hand om den pant man har och den man hittar. Orkar man inte bära sin burk eller flaska så ställ den bredvid en papperskorg. Det finns många hemlösa som samlar burkar. Kronorna är värda mycket för dessa människor. Så många enkla knep som gör så mycket.

“Goda gärningar ger oss själva styrka och inspirerar goda gärningar hos andra” – Platon

 

Text: Björn Jensen
31 juli 2014
STÖD OSS
Tags: