Under vecka 7 av Sommar med Ekoguiden får vi följa med till Borås där ekoredaktörerna Lotta och Sophie delar med sig av sina bästa sommar-tips. 
 
Vilken är din hjärtefråga?
 
”Alla kan inte göra allt men alla kan göra något.”
 
Med det citatet i bakhuvudet skulle jag vilja fortsätta med några tankar kring varför eller varför inte vi väljer att leva mer hållbart. Möjligheterna till att bidra till en hållbarare värld är många, men var ska man börja? Ska man källsortera? Köpa second hand? Åka kollektivt istället för att ta bilen? Äta vegetariskt? Köpa ekologiska matvaror/kläder? Eller ska man helt enkelt odla sin egen mat? Alla har olika förutsättningar och det sista som får hända är att det blir tävling i att göra mest rätt. Därför vill jag uppmuntra er, som inte redan har gjort det, till att hitta er hjärtefråga inom hållbar konsumtion och ta första steget därifrån.  
 
Mitt intresse för en hållbar konsumtion började när jag studerade textil med miljöfokus. Under två år fick jag blicka in i textilproduktionens (oftast smutsiga) värld. Jag blev medveten om hur stor påverkan jag gör genom att välja tröja A eller B i butikerna och med den kunskapen i ryggsäcken förändrades mina köpvanor med automatik. Idag gör min research om varumärkena, jag ställer frågor i butik och jag köper bara kläder jag verkligen behöver. Inte för att jag ”måste”, utan för att jag vill. Backa fyra år och jag hade ingen aning om hur mina köpmönster påverkade miljön, men idag är det en hjärtefråga och en självklarhet. 
 
Hjärtefrågorna finns där hos alla, det gäller bara att sätta sig ner och fundera över 1. Vad brinner jag för? 2. Vilka förutsättningar har jag? Om drivet kommer inifrån eller genom att bygga på sin kunskapsbank inom ett visst område spelar ju ingen roll. För hittar du din hjärtefråga så kommer det garanterat fler. Självklart kan man välja att göra bra saker för sakens skull, men jag är övertygad om att det i längden blir bättre när det finns en genuin vilja och ett driv bakom.
 
Så, vilken är din hjärtefråga? 
 
Om du inte har någon kommer här några tips på länkar som kan hjälpa till:
Cowspiracy
En miljödokumentär av Kip Andersen och Keegan Kuhn som problematiserar människans sätt att förhålla sig till jordbruk och djurhållning. Se den HÄR.(Finns även på Netflix).
 
Världens viktigaste klassrum
En kortfilm om klimatpositiva textilier med Elin Frenberg, se den HÄR.
 
Sveriges Miljömål
Om vi ska nå Sveriges miljömål 2020 måste konsumtionens miljöpåverkan minska. Kika gärna in Miljömålen och titta på en kortfilm om dem HÄR.
 
Önskar er en fortsatt fin sommar! 
Sophie Ragnhage, Ekoguiden Borås
 
Bilden är lånad från Fältbiologerna
STÖD OSS
Tags: