I Göteborg har vi vår redaktör Linnéa Teigen som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. För Sommar med Ekoguiden har Linnéa skrivit en krönika om att komma närmre jordbruket som stadsbo! Glöm inte att titta in på Ekoguiden Göteborg. Trevlig läsning!

Gammalt foto på gård

Att komma närmre jordbruket som stadsbo

Jag är uppväxt på en bondgård. Det var en liten gård där mina föräldrar utgjorde arbetskraften och endast producerade det som vi själva och närmsta familjen behövde. Vi hade många olika djur men i mindre besättningar och odlade diverse grönsaker. Jag var för ung för att själv ta del i det tunga arbetet, men jag har på senare år förstått vilket hästjobb de gjorde som höll allt rullande vid sidan av sina ordinarie jobb.

Tiden gick, gården såldes, och jag blev äldre och flyttade till närmsta större stad. Efter några år hamnade jag i Göteborg, då hade jag inte bott på landet på över tio år. Jag har alltid sett mig själv som ganska medveten, maten ska helst vara ekologisk, jag började äta vegetariskt för några år sedan och jag slänger sällan mat. Men var är min mat odlad och av vem? Jag har sällan haft en susning. Det är så lätt att gå till affären och köpa exakt det jag är sugen på utan att ägna en tanke åt var maten är odlad.

I och med mitt ideella arbete som redaktör för Ekoguiden så har jag fått upp ögonen. Det finns så många aspekter av hållbarhet och konsumtion som är intressanta och värda att ta upp. Jag letar ständigt efter något nytt att tipsa om, och en dag snubblade jag över några intressanta inlägg på sociala medier. En stadsodling – där det odlas grönsaker och sallad, mitt inne i självaste Göteborg! Och sedan ett kooperativt jordbruk utanför stan som har gårdsförsäljning av ekologiskt odlade grödor. Varför hade jag inte hört talas om detta tidigare? Nåväl, det blev till att undersöka dem närmre!

Det blev lite av en aha-upplevelse, ett mindre halleluja-moment. Det känns lite som att hitta tillbaka till rötterna både bokstavligt och bildligt talat. Jag kunde se med egna ögon hur grönsakerna odlades och frodades och jag kunde prata med den människa som lagt all sin tid och möda på att de gjorde så. Jag fick en glimt av det liv som jag på något sätt hade lagt bakom mig och jag fick testa att skörda salladen själv. Jag vågar påstå att det smakade betydligt bättre än den som jag vanligtvis köper i affären.

Livsmedelsindustrin blir allt mer globaliserad. Det är inte helt förkastligt förstås, tänk så mycket goda saker vi kan njuta av som inte hade gått att få tag på annars. Men det finns många olika skäl till att köpa närodlade och närproducerade varor. Du gynnar producenter och näringsliv i hembygden, och får så färska produkter som möjligt. Dessutom minskas den miljöbelastning som långa transporter medför. Värt att tänka på är att det till största del är själva odlingen och bondens metoder som avgör klimatpåverkan. Så har du en eko-bonde i din närhet är hen en hjälte i dubbel bemärkelse!

 

Skördar sallad på Kajodlingen i Göteborg

Några tips för dig som vill handla närodlat:

  • Undersök om det finns en stadsodling i din stad, eller om det finns jordbruk i närheten som har gårdsförsäljning. På webbsidan www.gardsnara.se kan du söka på kategorier som mattyp och sortera efter län.

  • Kolla upp om du har en REKO-ring i din stad. En REKO-ring är ett nytt sätt att handla lokalt producerad mat genom grupper på Facebook. Annonser läggs upp av producenterna och du handlar genom att kommentera under aktuellt försäljningsinlägg. Du hittar enklast dessa grupper genom att söka på REKO + din stad, i Facebooks sökfunktion.

 

Linnéa Teigen, 2018-07-09

 

STÖD OSS
Tags: