Årets vinnare av priset “Almedalens klimatsmartaste mat” är Södertälje kommun och de vann med motiveringen:

Med främst växtbaserad mat och med fokus på närproducerade och ekologiska ingredienser har vinnaren på ett inspirerande sätt kommunicerat hur man kan äta för planetens bästa. Vinnaren har även använt sig av mat som annars skulle slängas, såkallad “fulmat”, samt valt att helt skippa engångsartiklar. Det är med glädje vi presenterar årets vinnare i Almedalens klimatsmartaste mat: Södertälje kommun och projektet Matlust!

Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och Almedalsveckan är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan. För att uppmuntra Almedalsarrangörerna att göra klimatsmarta matval delar Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Greenpeace Sverige, Djurens Rätt, Medveten Konsumtion, Svensk mat- och miljöinformation, Vegonorm, Ekoguiden, Fores, PUSH Sverige och CarbonCloud ut priset “Almedalens klimatsmartaste mat”.

I juryn ingick: Alexandra Davidsson, generalsekreterare Medveten Konsumtion, Amanda Bengtsson, projektledare Medveten Konsumtion, Per-Anders Jande, ordförande Svensk mat- och miljöinformation, David Kihlberg, tf chef klimat- och juridikavdelningen Naturskyddsföreningen, Camilla Björkbom, ordförande Djurens Rätt, Benny Andersson, verksamhetschef Djurens Rätt, Anna Richert, matexpert på WWF, Jenny Wass, insamlingsadministratör Greenpeace Sverige, Julia Hedberg, givarservice Greenpeace Sverige. 

Prisceremonin skedde hos 2017 års vinnare, Aftonbladet, i deras tält under Almedalen kl 16.00 onsdagen den 4 juli 2018.

Tags: