En av våra engagerade Ekoguiden-recensenter Jacob Narvell i Eskilstuna skriver en aktuell och mycket viktig text om hur vi på ett smart och numera bortglömt sätt kan göra våra gamla kläder som nya igen. Läs, dela och inspireras!

Ekoguiden tipsar om hur du kan förlänga din konsumtion av plagg och se bra ut när du gör det!

Föreställ dig att du är hemma hos dina föräldrar. Du letar efter en låda med gamla saker och längst in i en klädkammare hittar du en jeansjacka från pappas glansdagar som strandraggare eller motorcykelfantast. Du vet att den skulle passa bättre i din garderob där du skulle älska den mer än vad pappa gör just nu. Du provar den men inser att din pappas 20-åriga kropp var lite större än vad du är nu. Jackärmarna är för långa och midjan hänger rakt ner och är inte speciellt smickrande för din figur. Dessutom har ett av blixtlåsen gått sönder. Du tar av dig den och håller den i händerna samtidigt som du förbannar att du fått din mammas längd.

Här skulle berättelsen kunna slutat, men den behöver inte göra det. Just därför vill vi i den här texten slå ett slag för den urgamla yrkesgruppen, Skräddare!

Men innan vi ger oss in i världen av måttband och nåldynor kommer här en snabbkurs i ekonomi.Konsumtion är som bekant nyttjandet av en produkt eller tjänst, men konsumtion är bara en del av en längre produktionskedja.

Förenklat kan vi se en produktionskedja som:

  • Råmaterial (Materialet som senare blir en produkt)
  • Produktion (Tillverkningen av produkten)
  • Distribution (Bryggan mellan tillverkare och konsument, oftast återförsäljare)
  • Konsumtion (Själva nyttjandet av produkten)
  • Avfall (Vad som händer efter det att produkten nyttjats)

Medveten konsumtion handlar främst om att bli medveten om alla dessa steg för de produkter man önskar konsumera och sedan göra det valet utifrån den produktionskedja som är mest hållbar, för samhället, individen och miljön.Men det räcker inte med att se till vad som har hänt tidigare och vad som händer efter, det handlar också om att maximera nyttan i varje steg, och det gäller även dig som konsument.

Man brukar säga att det bästa sättet att leva mer miljömedvetet är att konsumera mindre, och det bästa sättet att konsumera mindre är att konsumera längre. För ju mer du kan utöka livslängden på de saker du använder, desto mer sällan behöver du köpa något nytt. En syn på medveten konsumtion som ganska ofta överses är att investera sin pengar i kvalitet, något du vet kommer hålla en längre tid framöver. Men även saker av bästa kvalitet kan ibland få utstå mer än de klarar av och kan då behöva lite experthjälp Det är här skräddaren kommer in i bilden.

Många avskräcks av skräddaren, du kanske tänker på ”mediemän” i skräddarsydda kostymer eller kanske minns med fasa härjandet om balklänning sista året på gymnasiet. Glöm då inte att skräddare inte bara kan sy kläder, de kan även laga och modifiera plagg som gått sönder eller inte passar längre. Skinnjackor, eller som i den inledande berättelsen, jeansjackor är två typiska plagg som är perfekta för lång konsumtion. De går aldrig riktigt ur modet, de är tillverkade av hållbart material och det är inte ovanligt att de även blir snyggare med tiden.

Hur ska du då göra för att ge berättelsen i början ett lyckligare slut?

Ta med dig jeansjackan hem. Googla efter skräddare i din stad. Gå till dem med jackan och fråga om de kan hjälpa dig. En bra skräddare kommer då be dig sätta på jackan och det kommer vikas och nålas tills ni båda är överens om att jackans sitter som den ska på alla de rätta ställena. Ni kommer därefter överens om pris och ett datum då jackan kommer att vara klar och några dagar senare kommer du bära ett stycke historia på dina axlar. Det kommer ha kostat dig ett par hundralappar men du har inte bara stöttat ett utdöende hantverk och en lokal småföretagare, du har även blåst nytt liv i ett plagg med en unik historia.
Men framför allt så har du förlängt din del i produktionskedjan.

Du har konsumerat medvetet, hållbart och smart.

STÖD OSS
Tags: