Vad gör man när priset på tågbiljetterna har skjutit i höjden och inte vill flyga inrikes? Vad gör man när det inte finns plats på bussen och man vägrar ta bilen för att åka ensam flera mil?

Vi fick chansen att få veta mer om det härliga samåkningsinitiativet Skjutsgruppen som erbjuder oss resenärer ett nytt sätt att ta sig fram. Här kommer intervjun med Skjutsgruppens grundare Mattias Jägerskog!

Hur startades Skjutsgruppen?

Samåkning via nätet är inte någonting nytt och jag var med i flera liknande grupper innan jag drog igång Skjutsgruppen. När jag var ung och kommunikations- och miljöintresserad stundent 2007 så hände dock någonting nytt i de sociala mediernas värld; Facebook drog igång på allvar i Sverige. Det nya var att många började samlas på samma plattform och vi började använda våra (antagligen) riktiga namn.

Båda dessa faktorer kunde hjälpa att slipa ner de barriärer som finns mot samåkning. Som ett socialt och kommunikativt experiment drog jag därför igång Skjutsgruppen.

Hur funkar tjänsten?

Idag är vi “en ideell samåkningsrörelse inom de sociala nätverken”. Det betyder många saker; bland annat att vi vill finnas där du lever och är online, vilket inte bara är Facebook. Därför finns vi även på Google+ och Twitter och de sidor där våra användare vill att vi ska finnas.

På Twitter använder man hashtagen #skjutsgruppen och skriver från och till var man vill åka, datum och om man söker eller erbjuder skjuts. På samma sätt lägger man ett inlägg på vår sida på Facebook eller Google+.

Vi älskar kommunikation och uppmuntrar till dialog och att man berättar om sig själv och sin resa. Det är tack vare dialogen som vi ser människorna bortom skärmen och, åter igen, filar ner de eventuella barriärer eller frågetecken som finns.

Vilka sträckor är populärast?

Utan tvekan sträckan Göteborg – Stockholm / Stockholm – Göteborg.

Har du något eget roligt/ extra fint samåkningsminne du vill dela med dig av?

Jag har haft många fina resor genom åren. Mitt i varmaste midsommarn i somras fick jag åka öppen sportbil, det var väldigt kul. En av mina vänner blev tillsammans med en tjej han träffade i baksätet en gång när han samåkte med Skjutsgruppen, och andra har fått jobb.

Bästa samåkningstips både som förare och som medresenär?

Då får det bli ett riktigt klassiskt tips: var dig själv. Tänk att ni är på en resa tillsammans – och vad fantastiskt det är! Ungefär som livet. Ibland kan man bli stressad av den sociala situationen och tro att man måste “underhålla varandra”. Strunta i det och chilla istället. Ni är på väg framåt. Tillsammans.
 

STÖD OSS
Tags: