Årets varmaste, vackraste årstid är så äntligen kommen. Häggen har blommat över, syrenen har ackompanjerat landets alla skolavslutningar och evighetslånga sommarlov har precis tagit sin början. Sommaren är tiden på året då vi ska slappna av, hitta tid att umgås med familj och vänner, finna den där energin och livsglädjen som lyst med sin frånvaro under tunga mörka höst- och vintermånader. Kvällarna är långa, insjöarna ljumma och alsolspriten på myggbetten gör att det ändå känns som att en är sådär härligt levande.

Vi är många som väntat, längtat och smitt storslagna planer. För sommaren är också en tid för enorm prestationsångest. Jag minns själv att jag redan i elva- tolvårsåldern drömde att få komma tillbaka till skolan som en helt ny människa. Vältränad, brunbränd, med en helt ny garderob och gärna några spännande äventyr att berätta om. Började vi inte redan i februari: Vad ska du hitta på i sommar då? Och kommer du inte med någon spexig plan om att bränna iväg till andra sidan jorden eller bila genom USA så ska du i alla fall med tung stämma berätta att i år blir det bara jobb för nästa sommar måste du ha råd att resa!

För så blir det med allt som kommersialiseras. Jul, fjortonde februari, allhelgonahelgen och ja, semestern. En konsumtionsfest som börjar i en studsmatta på bakgården och landar någonstans på en paradisö i Thailand. När Grekland stänger ner sin Public Service sänder svenska tv-kanaler reklam för jakten på weekendresor med optimal shopping.

Numer finns naturligtvis möjligheten att köpa sig fri från sitt dåliga samvete. När SAS marknadsför sina resor som miljövänliga på grund av möjligheten att resa till Arlanda med expresståg, då har det blivit ganska uppenbart att det går att motivera ett klimatvidrigt leverne, bara en väljer att bortse från de jobbiga bitarna. Med detta inte sagt att vi inte ska unna oss att lämna vår hemort under de lediga veckorna, men vi måste börja ifrågasätta varför det är så viktigt att komma bort, och vad det är som faktiskt är en medveten semester. SJ driver just nu en kampanj för att hitta gröna pärlor runt om i vårt avlånga land. Ekologiska vandrarhem med lokala utflyktsmöjligheter, härproducerad mat i byar med anor, platser som går att nå utan fossiltörstiga flygplan och där upplevelsen ligger i natur och hantverk snarare än shoppingcenter och överbefolkade stränder.

Det är idag svårt att konsumera utan att det gör negativa avtryck på jorden. Och konsumerar du med minsta möjliga klimatpåverkan har du trots allt reproducerat det kapitalistiska samhället som försatt oss i den mycket obekväma situation vi just nu befinner oss i. Det är svårt att arbeta emot men att göra så gott du kan är alltid en början. Stanna hemma, eller i alla fall i Norden. Låt själva resan ta tid, läs en bok eller ladda ner en dokumentär från Sveriges Radio, sådant som du inte har tid med i vanliga fall. Utnyttja de gratisaktiviteter som erbjuds, se en utomhusbio, besök ett lokalt museum eller gör gratis gymnastik i en park. Var inte rädd för insikten att vi nutidsmänniskor gärna gapar efter för mycket. Prova i en vecka. Känns det inte ganska skönt?

Själv tar jag sommaren 2013 i pianotakt. En begränsad budget har gjort mig kreativ och då jag för första gången inte flyttar hem till mina föräldrar över semestersäsongen har jag ett helt nytt sommarlandskap att upptäcka. Utrustad med cykel, Skånetrafikens sommarkort och en fyndig resemålsguide ska jag och mitt sällskap bege oss ut på upptäcktsfärd i Sveriges sydligaste län. Förutom att ta del av vad mitt närområde har att erbjuda kommer jag förhoppningsvis komma tillbaka till skolbänken med starkare benmuskler och ett lättare klimatsamvete. Dessutom växer det så att det knakar i min boendeförenings urbana trädgård vilket kommer att betala sig i härproducerad mat framåt sensommaren.

Glad sommar!
Marit är med i gänget som jobbar på att starta upp Ekoguiden i Skåne och pluggar till vardags på Universitetet i Lund.

I sommar stafettwittrar Ekoguidens recensenter om sina sommareskapader och ger dig sina bästa utflyktstips på Sommar med Ekoguiden. 

Text: Marit Stigson

STÖD OSS
Tags: