Betygsätt denna kurs/föreläsning

Har du stött på två vandrande bananer på sistone? I så fall är risken stor att det är Lina och Li du passerat. De båda går i vanliga fall på Eskilstuna folkhögskolas utbildning Recycle design – Återbruk men har de senaste veckorna varit på väg mellan Eskilstuna och Malmö till fots. Undrar du varför? Medveten Konsumtion fick en pratstund med de schysta bananerna som mer än gärna berättade om sin vandring.

Hej Lina och Li! Vad är det ni gör?

Vi går ca 54 mil från Eskilstuna till Malmö i Fairtrade-märkta banandräkter för att uppmärksamma Fairtrade, det vill säga rättvis handel och mänskliga rättigheter, i Sverige. I höstas blev vi Fairtrade-ambassadörer och vi vill informera om hur enkelt det är att göra avgörande skillnad bara genom att välja att köpa varor med Fairtrades märke på.

Varför är det så viktigt att uppmärksamma dessa frågor?

Vi har upptäckt att det är otroligt många som inte har en aning om vad Fairtrade är. Ekologisk mat har senaste tiden fått ett ordentligt uppsving, vilket såklart är jättebra, men rättvis handel och mänskliga rättigheter har hamnat lite i skym undan. Det är över 1,2 miljarder människor som lever under 11 kr om dagen, och väldigt många fler fattiga som ligger strax över, det är mycket barnarbete, svält, ingen tillgång till utbildning, rent vatten osv osv. Folk tänker nog inte på att mycket den importerade maten är odlad och producerad under slaviska förhållanden, just för att det inte finns någon märkning eller information som visar detta. Det är konstigt att man måste märka den maten som är rättvist producerad, i stället för tvärt om! Vi, i länder som Sverige, kan faktiskt göra betydande val, till exempel välja mat som är Fairtrade-märkt. Den är oftast inte ens dyrare än andra alternativ. Ett enkelt sätt att påverka för individen som inte kräver extra kunskap eller engagemang. Mat köper vi ju alla!

Vilken respons har ni fått?

blev väldigt mycket större än förväntat, vilket vi är otroligt glada för, vi har lyckats nå så himla många! Nu när vi varit med i alla möjliga medier så som radio, tv, internet och tidningar, känner de flesta till oss och vårt projekt. Alla vill komma fram och prata och ta kort. Bilar tutar och vinkar konstant när de kör förbi. Banandräkterna är ett fantastiskt hjälpmedel för att få kontakt med människor. Folk undrar ju varför vi går omkring som bananer, och då får vi förklara och så har vi helt plötsligt spridit Fairtrades budskap till varje person vi möter. Ett stort plus är att precis alla som vi möter eller som åker förbi oss i sina bilar ler och skrattar! Vi tror på att påverka med glädje och positivitet. Man måste blanda kunskap och information med skoj och skratt.

När räknar ni med att vara framme och hur ska ni fira?

Förhoppningsvis är det ett gäng som kommer gå med oss sista sträckan från Lund till Malmö dit vi anländer den 18 april. Då kommer vi rätt in på Naturskyddsföreningen Klimatdag där vi kommer prata om vår vandring och visa bilder, dela ut produkter så som choklad, bananchips och glass och prata Fairtrade med alla som vill! Sedan har vi råkat lova att vi ska bada i våra banandräkter också om vi kommer fram…

Lina och Li har även varit med och skrivit recensioner till Ekoguiden i Eskilstuna, där du kan hitta verksamheter med rättvisa och ekologiska produkter. Ekoguiden finns redan på 11 orter runt om i Sverige. Här kan du se om den finns i din stad. 

STÖD OSS
Tags: ,