Betygsätt denna kurs/föreläsning

Det finns idag flera hållbara sätt att ta sig fram än att tex sätta sig ensam i en bil. Vi har pratat med Skjutsgruppen.nu för att lära oss lite mer.

Mattias Jägerskog är grundare till sajten Skjutsgruppen.nu. En ideell samåkningsrörelse med över 40 000 användare i Sverige och Europa. Idén till projektet kom till 2007 när Mattias studerade i Sundsvall.

Att samåka var inget nytt, det fanns redan en del sajter som du kunde samåka med. Det som hände 2007 var att sociala medier fick stort genomslag. Det var så det här projektet började. Hur får vi människor att samåka mer tillsammans? Jo, genom att de pratar med varandra före de reser tillsammans. Det började som en facebookgrupp som till sist växte sig så stor att vi ställde oss frågan, vad blir nästa steg? I och med att vi är en ideell förening saknade vi så klart pengar att göra ett bättre sökverktyg för alla de där ute i landet som ville åka bil tillsammans. Vi använde oss av ”crowdfunding”, eller gräsrotsfinansiering som det heter på svenska, för att driva Skjutsgruppen vidare. Vi lyckades samla ihop 200 000 kronor och sajten är ett resultat av de insamlade pengarna.

Hur går det till när jag vill samåka?

På Skjutsgruppen så erbjuder eller ber du om skjuts. Delandet står i fokus. Du bokar inte skjuts, du ber eller erbjuder istället. Vi anser att samåkning är att samarbeta. Vi kopplar gärna ihop andra samåkningssajter med oss. Vi tror inte på konkurrens utan vi praktiserar delande. Du söker på vår hemsida vart du vill åka och sen får du matchande resultat. Du kan även skapa en grupp om du till exempel pendlar mycket. Kanske åker du ofta mellan Stockholm och Göteborg. Då finns det möjlighet att starta en undergrupp om du vill hitta andra att pendla med. Vi hjälper för närvarande kommuner och landsting att komma igång med mer samåkning och pendling.

Värt att tänka på före man samåker?

Att samåka när du känner dig trygg. Tänk till och var vis. Om man vill samåka så tänk på delandet. Prata ihop er innan om hur ni vill ni dela på er resa. Dialogen får stå i fokus. Vilken sträcka och hur. Till exempel om hur mycket bensin det här kommer att kosta så att det inte blir en chock senare.

Andra samåkningssajter

Samåkning.se
bilplats.se
roadmate.se
samlast.se

Mer om transporter:

Transportsystemet är idag starkt beroende av fossila bränslen och transporter av människor och gods påverkar därför i hög grad miljön. Inrikes transporter svarar för nästan 1/3 av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.Läs mer om hållbart resande och transporter här: Hållbart resande

 

Text: Felix Martin

STÖD OSS
Tags: