Lagning och återbruk av kläder är lätt! Med små medel kan vi förlänga våra plagg och bidra till ett cirkulärt samhälle. Jennie Dahlén är en fackla för hållbart mode och kastar ljus på hur vi kan ha kul och vara kreativa när vi förvandlar trasiga plagg till nya kreationer. Hon lär ut både enkla och något mer avancerade metoder för att fixa kläder. Följ med i en djupare inblick i Jennies arbete och passion, där hon också ger oss ett par konkreta tips och råd.
Från den snabba modebranschen till cirkulent
Jennie jobbar som författare, föreläsare och kursledare inom hållbart mode. Tillsammans med Johanna Leymann har hon skrivit böckerna Slow Fashion och Klä barnen. Jennie håller även workshops i visible mending – kreativ lagning som syns. Hon arbetar dessutom med hållbar affärsutveckling för mindre kreativa företag.
När vi frågade Jennie om hennes inspirationskällor för att börja med återbruk och reparation, berättade hon om sitt tidigare arbete som inköpare i modebranschen. Hon tröttnade på det snabba modeflödet och insåg behovet av förändring. Ett klädbyte med över 400 besökare blev startskottet för hennes engagemang i att minska slit och släng.
– Att förstå att vi var flera som jobbade för samma sak var en stor inspirationskälla som gav mycket energi, säger Jennie.
Modeindustrin genererar ett överflöd av plagg som sedan blir skräp och hamnar på sophögar och påverkar vår miljö.
– Jag vill inte vara en del av det och därför köper jag bara kläder som jag vet kommer hålla länge i min egen garderob och som jag sedan använder och tar hand om tills det inte går längre, förklarar Jennie.
Genom att reparera och vårda våra plagg förlänger vi deras livslängd och minskar vårt klimatavtryck. Att komma igång med att återbruka behöver inte vara komplicerat.
För att komma igång med att laga kläder behövs inte särskilt mycket, Jennie Dahlén, författare, föreläsare och kursledare inom hållbart mode.
Enkla verktyg för att ge kläder längre liv
Med grundläggande verktyg och lite övning kan vi göra skillnad. Det räcker med nål och tråd, men för att det ska bli enklare att sy tipsar Jennie om att investera i följande:
- Nål
- Tråd
- Tygsax som endast används till tyg för att inte bli slö
- Om man vill, en fingerborg och en stoppsvamp som bland annat är bra för att laga hål i stickade plagg.
– Det är smart att samla sina syverktyg i en liten verktygslåda som är lätt att plocka fram. Sen är det bra att samla på sig lappar av utslitna plagg och olika typer av garn och tråd. Jag hittar det mesta på second hand och loppis, tipsar Jennie.
Lätt att laga och återbruka
Det är inte svårt att komma igång med reparation av textilier och på Jennies hemsida finns fler tips och ett utbud av kurser och föreläsningar om hur vi kan fixa olika klädesplagg. Allt går att laga förklarar Jennie. Men för att se till att kläder håller sig snygga längre, är det viktigt att välja plagg med bra kvalitet.
– Det kan vara svårt att veta vad som är bra kvalitet om man inte tidigare har funderat på det, men en grundregel kan vara att ett tjockt tyg håller bättre än ett tunt och att ett plagg i naturmaterial i regel slits på ett snyggare sätt.
Bara kör. Det värsta som kan hända är att plagget fortfarande är trasigt när du är klar. Men förmodligen har du ett plagg som du återigen kan använda, Jennie Dahlén.
Varför ska vi reparera?
Enligt Jennie är något av det bästa med att fixa sina egna kläder att få använda sin kreativitet i processen. Det är en chans att skapa menar Jennie. En viktig och givande del i hennes arbete är även att lära ut reparation och återbruk till andra.
– Jag älskar att se glädjen som uppstår när någon som inte sytt tidigare lyckas med en lagning för första gången.
Om vi är allt fler som reparerar och vårdar de kläder vi har, och undviker överflödig konsumtion och fast-fashion, kan vi tillsammans påverka textilindustrins negativa påföljder på klimatet och för textilarbetare.
– Kläder har aldrig varit så billiga som idag, men det är på bekostnad av både de människor som har sytt dem och kvaliteten, säger Jennie.
Att minska antalet nyinköpta plagg i sin garderob och använda det som redan är producerat är det bästa vi kan göra, Jennie Dahlén.
Med enkla metoder och lite övning kan vi alla bidra till positiv förändring. Så se till att laga, ge nytt liv åt dina kläder eller låt kreativiteten flöda!
– Även om det kan kännas som en futtig hållbarhetshandling att sy i en knapp, så är den viktig, uppmuntrar Jennie!
Genom kurser och workshops delar Jennie med sig av mer av sina kunskaper och inspirerar andra att ta steget mot en mer hållbar garderob och livsstil. Vill du lära dig vidare om hållbart mode och hur du enkelt du kan reparera dina egna kläder? Kontakta Jennie på hennes hemsida jenniedahlen.se eller bli inspirerad på hennes instagramkonto jennie.dahlen.
STÖD OSS