Jag började fundera, vad innebär egentligen recycling för mig? Frågar man sökmotorn Google så lyder definitionen av ordet recycle:

  1. återvinning
  2. återanvändning

 

Jag tror alla har någon sorts relation till återvinning. Idag känns det lika vedertaget att återvinna sina sopor som att handla ekologiskt och motionera. ”Återvinn dina avfall, plast för sig, papper för sig, panta dina burkar, gamla batterier till den där röda lådan” och såvidare. En del har komposter och andra ser till att knappt inte generera något avfall alls. Ja, vi måste återvinna våra sopor och ja, vi måste ta miljöfrågan på allvar. Men egentligen upplever jag att det handlar om så mycket mer än att lägga plast i ett kärl och glas i ett annat. Exempelvis så fick jag nyligen en t-shirt av en vän eftersom jag nämnt att jag behövde en ny och hon hade en hemma som hon inte använde alls. Det kan man också kalla återanvändning på ett sätt.

 

Är man inte miljöintresserad som jag är, så är det förståligt att det kan kännas tjatigt och ibland hopplöst, när man ständigt matas med information om koldioxidutsläpp och klimathotet. Men det är det inte. Hopplöst alltså. Det finns massor med information på nätet om hur man ska återvinna allt ifrån elektronik till tandborstar och porslin. Bostadsrätter har en liten återvinningsstation i sina soprum och man finner second hand-butiker i nästan varje samhälle, för att inte tala om vänner och bekanta. Jag kommer alltid att tänka på min vän när jag bär min ”ny-gamla” t-shirt, och hon fick mer plats i sin garderob genom att skänka den till mig.

 

De flesta människor i vårt samhälle har ett överflöd av saker. Mest troligt sitter du och häckar på något som för en annan person är en väldigt användbar pryl eller plagg. Våga fråga! Ta hjälp av varandra och “recycla”. Det skapar samhörighet. Alla har olika livssituationer, vissa kanske inte kan, eller vill, skänka bort någonting från sitt hem. Men alla kan göra något.

Återvinning är ett steg till en renare värld. Att sortera sina sopor genererar även färre besök till soprummet och mer kunskap har jag upptäckt. Bara det är ju vinster i sig, ser jag det som.

 

Efter en stunds funderande kunde jag svara på frågan längst upp om vad recycling innebär för mig; omhändertagande, gemenskap och innovation. Vad är återvinning för dig?

 

/Anna Jonsson, medveten konsument, Åre

Tags: