STÄDA & TVÄTTA

Ett enkelt sätt att minska utsläppen av kemikalier är att dra ner på antalet rengöringsmedel och använda miljömärkt tvättmedel. Starka rengöringsmedel behövs för det mesta inte för att det ska bli rent hemma. Man kommer långt med såpa, diskmedel och microtrasor, även om man här får göra en avvägning eftersom dessa kan släppa ifrån sig mikroplast.

 

Tvättning

Vilka material våra kläder är gjorda av och hur vi tvättar dem påverkar miljön på olika sätt. Syntetiska textilmaterial förgiftar våra hav och faktiskt vårt dricksvatten då mikroplaster släpper från kläderna och åker ner i avloppet. Tyvärr finns det ingen effektivt sätt att filtrera mikrofibrer hos reningsverken.

Enligt en forskargrupp från University of California i Santa Barbara släpper en stad med 100 000 invånare en tvättrelaterad volym mikrofibrer motsvarande 15 000 plastpåsar. En storstad i Berlin kan vara ansvarig för 540 000 plastpåsar – varje dag. De små fibrerna äts av vattenlevande organismer, vilket kan leda till gastrointestinala infektioner och blockeringar, reproduktions- och svältproblem som i sista hand arbetas upp i livsmedelskedjan.

Just nu finns det havsforskare i USA via organisationen Rozaliaprojektet som utvecklat en boll som ska fånga upp mikrofibrer redan i tvättmaskinen. En annan lösning på samma problem har presenterats av företaget GUPPY FRIEND i Berlin. De har tagit fram en tvättpåse där smutskläderna ska placeras innan de stoppas i tvättmaskinen.

 

Tips för en miljömedveten tvättning
 • För rengöring av köket, badrummet och golven räcker såpa, helst en miljömärkt sådan.
 • Microfibertrasor är bra för dammtorkning, de suger upp fett och damm och man behöver inte använda rengöringsmedel. Dock kan de avge mikroplast.
 • Skrubba och skrapa! Istället för att använda kemikalier för att lösa upp fett och kalk, kavla upp ärmarna och använd musklerna. Kalk på glas i badrummet tas med fördel bort med samma skrapa som till ugnsluckan, och med lite diskmedel, vatten och en trasa kan man gnugga bort det mesta från porslin i badrummet. Behövs det rejälare doningar, testa att använda en diskborste eller avlagd tandborste.
 • Börjar disktrasan lukta alltför spännande? Koka upp rejält med vatten och häll på, eventuellt med ett par droppar diskmedel.Det går också fint att tvätta wettex-trasor i diskmaskinen, tillsammans med diskborsten. Ett tips är att alltid skölja ur disktrasan med kallt vatten innan man lägger ner den – varmt vatten i disktrasan gynnar bakterietillväxten i dem.
 • Eftersom dammsugaren drar ganska mycket energi kan man varva med en mikromopp som drar till sig smuts och bakterier.
 • Fönsterputsmedel innehåller mycket kemikalier och är egentligen onödiga. För att få fina fönster räcker det med en liten mängd diskmedel och vatten, samt en trasa för blötläggning och en annan för torkning.
 • Titta efter aktuella märkningar på vår MÄRKNINGSGUIDE

 

Tips för en miljömedveten tvättning
 • Vädra dina kläder i första hand (gärna när det är fuktigt ute), innan du bestämmer dig för att stoppa dem i tvättmaskinen. Ofta räcker det!
 • Använd miljömärkt tvättmedel och dosera rätt.
 • Fyll tvättmaskinen ordentligt innan du börjar tvätta.
 • Låt din tvätt lufttorka om du har möjlighet. Det minskar energianvändningen, men sliter framför allt mindre på kläderna.
 • Tvätta i så låga grader som möjligt, tvätten blir oftast ren ändå. Dagens tvättmedel är så pass effektiva att 30 eller till och med 20 grader kan räcka. Varför inte prova en gång?
 • Undvik sköljmedel då det ofta innehåller miljöfarliga tensider och allergiframkallande parfymer. Om du vill ha sköljmedel, välj miljömärkt.
 • Titta efter aktuella märkningar på vår MÄRKNINGSGUIDE