SKOG & MARK

Fram tills för inte så längesen producerade man till största delen sin egen mat. Även om alla såklart inte kan odla sin egen vete eller ha egna höns finns det förvånansvärt mycket en kan hitta i skog och mark. Du kan konsumera både hållbart och medvetet genom att lära dig att hitta det en kan ta vara på i skogens skafferi!

 

Bär
  • I Sverige växer massvis av bär. Genom att plocka det som finns och äta bär när det är säsong här hemma gör man miljön en stor tjänst, eftersom färska bär ofta flygtransporteras från landet där de odlas för att inte hinna bli dåliga.
  • Även bär som plockas i Sverige transporteras ofta långt. Så varför inte få lite motion, en lugn stund i skogen, och massa gott med dig hem istället för att köpa?
  • Vill du ha kvar bär till mörkare dagar – safta, sylta eller frys in!
  • Blåbär växer ofta i granskog, och är väldigt vanligt förekommande i våra skogar. Kanske har du redan ett bra blåbärsställe? Blåbären mognar runt juli i södra delarna av landet, och i augusti längre norrut. Funkar toppen att frysa eller göra sylt av. Ofta ackompanjeras blåbären av lingon, vilka också funkar perfekt att göra sylt på.
  • Smultron hittar man oftast vid vägkanter eller på gräsmark, och de mognar tidigt i juli. Dessa söta bär är också tacksamma att odla.
  • Bor du nära en myr eller mosse – gå ut och spana efter tranbär och hjortron! Tranbären är mogna från och med september, och hjortronen mognar i omgångar under juli och augusti.
  • Bär som kan hittas i trädgårdar är bl a vinbär, krusbär, körsbär och aroniabär, som faktiskt ofta används i häckar i bostadsområden i stan. Dessa något bittra bär gör sig bra till sylt och kan även lätt torkas i rumstemperatur.

 

Frukt
  • Under hösten formligen dignar många äppelträd, päronträd och plommonträd av frukt.
  • Många träd står på offentliga platser och ett lätt sätt att hitta dem är genom FRUKTKARTAN.
  • Man kan ju också helt enkelt fråga om man får plocka frukt från någons träd eller fallfrukt, om det verkar som att de ändå inte kommer ätas.
  • Sen är det bara att göra marmelad, must, äppelmos, chutney, äppelringar, paj, sylt… you name it! Ekologiskt odlad, bara transporterad från träd hem till dig.
  • Att använda det vi har istället för att importera eller driva upp industriellt i växthus gör stor skillnad!
Svamp
  • Finns det något godare än stekta kantareller på rostat bröd? Stuvning, grytor, soppor – det finns mycket man kan ha dem till. Som tur är finns det massvis av ätliga svampar i vårt avlånga land.
  • Trattkantarell, vanlig kantarell, stensopp, björksopp, fårticka, trumpetsvamp och blek taggsvamp är bara några av våra matsvampar.
  • Tänk dock på att vara försiktig med vilka du plockar och äter! Det finns en hel del giftiga, så ät bara dem du är helt säker på är ätliga och säkert kunnat artbestämma. Är du det minsta osäker, låt bli.
Andra vilda växter
  • Mycket av det vi ser som ogräs går alldeles utmärkt att äta. Brännässlan är ett sådant exempel, de späda bladen plockas (förslagsvis med handskar) och kan både förvällas och användas till nässelsoppa eller torkas och strö på filen.
  • Andra vilda växter som går att använda är till exempel maskrosens blommor som kan bli till både marmelad och saft. Björkens unga löv, harsyra, spansk körvel och ramslök – för att nämna några av allt vilt vi kan äta och använda.
  • Det har kommit mycket litteratur i ämnet ätbara vilda växter, läs på, inspireras och lär dig känna igen dessa!

 

Matnyttiga länkar