RESA & TRANSPORT

Transportsystemet är idag starkt beroende av fossila bränslen och transporter av människor och gods påverkar därför i hög grad miljön. Inrikes transporter svarar för nästan 1/3 av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Det är förbrukningen av drivmedel, som bensin och diesel, ger de största utsläppen från transporterna. Utsläppen varierar stort mellan olika transportslag, bilanvändningen och de långväga flygresorna har störst klimatpåverkan (hur mycket och vilken bil vi använder, hur långt och hur ofta vi flyger).

Att åka på semesterresa är för många ett välkommet avbrott i vardagen, vare sig det är en skidhelg i svenska fjällen, backpacking i Asien eller en chartervecka på Kanarieöarna. Hur du tar dig till ditt resmål har mycket stor betydelse då växthusgasutsläppen varierar stort mellan olika transportslag. Andra frågor som är viktiga är hur ofta du reser och vart. Att flyga till Asien en gång var femte år kan vara långt mer hållbart än att flyga på flera weekendresor inom Europa per år. Att agera miljövänligt kan vara svårt på resande fot i en omgivning man inte är bekant med. Det kan kräva en del planering och eftertanke både innan och under resans gång.

Tips för en medveten semesterresa

Att turista hållbart innebär att ha en helhetssyn på semestern, det vill säga att inte endast fokusera på transporten utan även på val av boende, mat och vad man väljer att göra på sin resa i stort. Läs mer på sidorna kring HOTELL & LOGILIVSMEDEL och för tips när det gäller shopping av KLÄDER OCH SKOR samt HUDVÅRD & HYGIEN. Genomgående gäller att försöka ta med sitt vanliga miljövett på semestern. Har du till exempel för vana att återvinna ditt skräp så titta var du kan göra det även när du är iväg. Finns det inte återvinningsmöjligheter på hotellrummet, fråga hotelledningen var du ska lägga ditt skräp och inspirera på så sätt till ett medvetet tänk!

 • Ta vara på de smultronställen som finns nära! Fundera på om du måste åka iväg långt för att semestra. Det finns ofta mycket att upptäcka närmare än du tror. Gör dagsutflykter med cykel, åk ut i skärgården/på landet/gå ut i skogen. Tänk hemester och svemester!
 • Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål – tänk så mycket ni får se på vägen! Boka din tågbiljett ut i Europa via INTERRAIL.
 • Vill du resa långt bort, kan du kanske vara borta lite längre och göra det mer sällan?
 • Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete. Efterfråga särskilt detta för att uppmuntra miljötänket.
 • Kolla om du kan låna en resväska istället för att köpa en ny. Om du behöver en ny resväska, tänk investering/kvalitet/hållbarhet/miljövänlig.
 • Läs på och var kritisk till arrangörer som säger sig vara miljövänliga och erbjuder ekoturism – det finns många seriösa arrangörer men det kan också vara fråga om greenwashing.
 • Ladda ner biljetten digitalt och spara in på onödigt papper.
Ekoturism
 • Ät lokalt producerad mat och njut av mycket vegetariskt.
 • Minska ditt avfall – undersök om och var du kan återvinna ditt skräp
 • Åk kollektivt och cykla så mycket det går när du väl är på plats.
 • Fråga arrangörer om deras miljöarbete och skapa efterfrågan på miljövänliga aktörer.
 • Är du ute i naturen – ta reda på bestämmelserna för den plats du är och visa respekt och hänsyn för naturen!
Tips för en medveten semesterresa i Sverige

Besöksnäringen är en av de störst växande näringarna i Sverige och ett uttalat mål för branschen är att fördubbla omsättningen till 2020. Alltså ett ypperligt tillfälle att som konsument visa att det är viktigt att det sker på ett hållbart sätt!

Att välja att semestra på hemmaplan minskar miljöpåverkan eftersom transportsträckan blir kortare. Sverige är dock ett avlångt land vilket kan innebära en del avstånd även när det gäller inrikesresor. Att välja ett miljövänligt sätt att åka till destinationen är inte heller det enda du kan göra för att som inrikesturist få en så miljösmart semester som möjligt.

 

Före resan

 • Sverige har ett väl utbyggt tågnät, utnyttja det! SJ:s tåg drivs till 100 % på förnybar energi.
 • Välj bussen före bilen, men även bil är bättre än båt och flyg.
 • Välj boende som antingen har ett genomgående miljötänk eller som är miljöcertifierade. Se mer HÄR.
 • Packa lätt. Genom att hyra kajaker eller cyklar, ta in på lokala vandrarhem och köpa lokalproducerad mat gynnar man den lokala turistnäringen.

 

På plats

 • Ta med ditt vanliga miljövett på semestern. Återvinningsmöjligheter är vida utbyggt i Sverige. Är det inte lätt att återvinna, påtala det för hotellet och researrangören.
 • Ät lokalproducerad och ekologisk mat.
 • Besök och uppmuntra lokala initiativ så att turismen ägs och drivs av människorna som bor på orten.
 • Ta dig runt med kollektivtrafik, hyr cykel/elcykel eller gå.
 • Upplev Sverige från sin bästa sida genom någon ekoturismarrangör.
 • Värna vår allemansrätt och vår natur; plocka inte fridlysta blommor och fiska ej fredade fiskar.
 • Visa genom frågor och med plånboken att du uppskattar arrangörer som tänker hållbart.

Vi svenskar tar helst flyget när vi ska åka utomlands. Av svenskars utrikesresor står flyget för minst 87 % av koldioxidutsläppen. Sjöfarten och bilresor står för 6 % vardera. Om man dessutom räknar in övriga växthusgaser blir flygets klimatpåverkande andel större. Läs mer om FLYG.

De kommande 20 åren spår FN:s världsturistorganisation, UNWTO, att antalet internationella semesterresor nästan kommer att fördubblas globalt sett, vilket innebär kraftigt ökade klimatutsläpp. Som miljövänlig turist kan du ta tåget istället för flyget när du reser inom Europa. För mer långväga resor, t ex till Asien, finns inga bra alternativ utan här handlar det om att åka mer sällan och stanna borta längre istället. En flygresa till Thailand, tur och retur, släpper ut 2-3 ton koldioxid per person, vilket är över vad forskarna anser är dubbelt så mycket som det totala årsutsläppet av växthusgaser per person bör vara.

Rese- och turistsektorn är en av världens största branscher ekonomiskt, motsvarande 9 % av världens BNP. Det beräknas att 260 miljoner människor direkt eller indirekt får sin försörjning från turismen. Tyvärr förekommer på vissa håll barnarbete, sexuella trakasserier och skadlig arbetsmiljö. Det är därför av stor vikt att du som turist tar reda på hur förhållandena är där du turistar och gör aktiva val.

Tips för en medveten semesterresa utomlands

Före resan

 • Välj tåg eller buss inom Europa. Du kan läsa mer HÄR.
 • Funderar du på att ta båten för att du hört om flygets klimatpåvekan? Det är inte säkert att det blir en miljövinst. Färjor kräver mycket bränsle vilket leder till höga utsläpp av växthusgaser. Snabbfärjor är sämre än långsammare färjor. Utöver växthusgaserna har färjorna andra negativa effekter på miljön.
 • Om du ska flyga, välj ett flygbolag som har kollektivavtal och som garanterar bra arbetsvillkor. Charterflyg är bättre än reguljärflyg då det oftast är högre beläggning och mindre mellanlandningar.
 • Fundera på om du inte kan göra en enda långresa istället för flera korta.
 • Välj ett boende med ett genomtänkt miljöarbete eller miljömärkning. Ta reda på vilka arbetsförhållanden som finns där du bor på.
 • Var kritisk till och ta reda på fakta när researrangörer lockar med ”ekoturism” och unika naturupplevelser. Ibland är denna typ av turism inte bra för djur och natur, speciellt om den blir för storskalig. Seriös ekoturism kan å andra sidan leda till att skydda unik natur och kultur när det går att tjäna pengar på att värna om det.

 

På plats

 • Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong.
 • Kan man ej dricka kranvattnet på resmålet, köp större flaskor.
 • Sopsortera om möjligt.
 • Ät på lokalägda restauranger och bo på lokalägda hotell. Undvik all inclusive eftersom de oftast ägs av utländska ägare och lite av inkomsterna går till landet.
 • Ta dig runt med kollektivtrafiken. Gå och cykla. Undvik inrikesflyg.
 • Tänk på att det i vissa länder är vattenbrist. Slösa inte på vattnet, ta korta duschar.
 • Köp inte koraller, elfenben, fågelägg eller annat som kan tänkas vara en produkt från tjuvjakt eller liknande.
 • Undvik att köpa utflykter som innebär utnyttjande av djur som till exempel elefantridning, då djuren oftast behandlas väldigt illa.

 

Boktips

Välkommen till paradiset av Jennie Dieberman (2008). Ett reportage om turistindustrins baksidor ur arbetsrättsligt, socialt och miljömässigt perspektiv.

 

Källor

SVENSKA TURISTFÖRENINGEN (STF) TF är en ideell organisation som främjar turism i Sverige. En del av deras vision är att turism ska vara hållbart. De är också en av huvudmännen bakom ekoturismmärkningen Naturens bästa. Alla deras egna logiverksamheter har någon miljömärkning, och av de andra ca 300 logianläggningarna som är knutna till dem har 10-15 % någon miljömärkning.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN Tips inför semestern finns med Naturskyddsföreningens Grön guide som återfinns på deras hemsida eller som app till smartphones.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN Även telefonsamtal med Svante Lundqvist (sakkunning transporter på Naturskyddsföreningen)

NATURSKYDDSFÖRENINGEN GRÖN GUIDE Naturskyddsföreningens Grön guide finns tips hur du som båtägare kan tänka för att minimera din miljöpåverkan.

NATURVÅRDSVERKET

FRITT FRAM FÖR FRILUFTSLIV Naturvårdsverket, broschyr framtagen efter Tankesmedjan för friluftsliv 2012.

KONSUMTIONENS KLIMATPÅVERKAN, rapport 5903 från Naturvårdsverket.

MILJÖVÄNLIGA TÅGET – VÄRRE ÄN BUSS Publicerad 2008-02-13

EKOTURISMFÖRENINGEN Svenska Ekoturismföreningen arbetar för mer och bättre ekoturism, en turism som bevarar och tar ansvar för ömtålig natur och kultur, både i Sverige och utomlands. Står tillsammans med Naturskyddsföreningen och Visit Sweden bakom märkningen Naturens bästa.

SCHYST RESANDE Ett nätverk bestående av Ecpat Sverige, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans unga och Unionen. De publicerar rapporter och arrangerar utbildningar kring hur vi kan resa mer hållbart i hänseende till bra arbetsvillkor, livskvalité och att stärka den lokala ekonomin. Deras mål är att resmålet inte ska drabbas negativt av turismen.

SWEDISH WELCOME Swedish Welcome är en svensk certifiering av boende och andra upplevelser, som kombinerar kvalitet och hållbar utveckling. Genom hemliga och bokade besök hos svenska turistverksamheter bedömer Swedish Welcome-rådgivare verksamheterna inom ett hundratal områden. Det handlar om allt från gästbemötande och frukostinnehåll till minskad vattenförbrukning och smarta energilösningar. Resultaten av bedömningen visas upp på deras hemsida där det går att söka på certifierade boenden och andra upplevelser.

HÅLL SVERIGE RENT Jobbar mot nedskräpning och för en hållbar miljö både på land och till havs. De har flera projekt för att bekämpa nedskräpning i haven, och administrerar Blå Flagg, en internationell miljömärkning för stränder och hamnar. Håll Sverige Rent har på sin hemsida omfattande information om hur man som båtägare kan bidra till att båtägandet påverkar miljön så lite som möjligt, t ex båttvätt, eco-driving för båtar, val av bottenfärg mm.

SKJUTSGRUPPEN Verktyg för att vi ska samåka mera. Besök och inspireras.

GRÖNA BILISTER Föreningen grundades 1994 med stöd av Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF. Verkar för en miljöanpassad utveckling av biltrafiken genom att granska kommuner kring användandet av miljöbilar och gör en sammanställning av årets Miljöbästa bilar.

TRANSPORTSTYRELSEN

TRAFIKVERKET

KLIMATPÅVERKAN AV UTRIKES RESOR Rapport av Jonas Åkerman, KTH. Utgiven november 2008.

GREEN KEY Handledning och kommentarer till kriterielistan.

FORSTSTYRELSEN FRILUFTSLIVETS ABC

KLIMATPÅVERKAN AV UTRIKES RESOR Sida 27.

TONNENWEISE MIKROPLASTIK DURCH REIFENABRIEB (Tonvis med mikroplast genom däckslitage)

WARUM DIE BAHN DOCH NICHT DAS UMWELTFREUNDLICHSTE VERKEHRSMITTEL IST (Varför tåget trots allt inte är det miljövänligaste transportmedlet)

AUF DER SCHIENE MIT ÖKOSTROM (På räls med förnyelsebar energi)

SEMESTERN OCH KLIMATET METODRAPPORT. Version 1.0

FLYGETS KLIMATPÅVERKAN

SVENSKA HANDLINGSALTERNATIV FÖR ATT MINSKA FLYGETS KLIMATPÅVERKAN 2016, Åkerman, Larsson, Elofsson.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN FLYGINFO

FLYGTENDENSER 4/2007 Tema miljö. Utgiven av Luftfartsstyrelsen. Hämtad från.Kommentarer från Svante Lundquist, sakkunning i infrastruktur- och transportfrågor på svenska Naturskyddsföreningen