MOBILTELEFON

6 av 10 svenskar köper ny mobil trots att den gamla funkar. Mobiltelefoner tillverkas ofta i utvecklingsländer, 2008 stod Kina för hälften av världens produktion av mobiler. I fabrikerna förekommer många missförhållanden som låga löner, för mycket övertidsarbete, bristande skyddsutrustning och kränkningar av fackliga rättigheter.

I en mobiltelefon finns upp till 30 olika metaller som ofta utvinns i Afrika och Asien under förhållanden som bryter mot mänskliga rättigheter. Utvinningen leder till en rad miljö- och hälsoproblem och metallernas påverkan på användaren av den färdiga produkten är dåligt dokumenterade.

Eftersom mobiltelefoner innehåller många potentiellt farliga ämnen och värdefulla metaller är det viktigt att de lämnas in för återvinning. Om fler mobiltelefoner återvinns kan metallerna återanvändas och risken att farliga ämnen kommer ut i naturen minskar. Läs mer om miljö-, hälso- och sociala aspekter av tillverkning av elektronik HÄR.

 

Tips för en medveten konsumtion av mobiltelefoner
  • Försök att inte köpa en ny mobiltelefon förrän din gamla inte längre fungerar. Om du erbjuds en ny telefon när du förlänger ditt kontrakt kan du fråga om du kan få lägre samtalskostnad istället för en ny telefon om den gamla fortfarande fungerar.
  • Om du behöver en ny mobiltelefon är det bästa alternativet att titta efter en begagnad telefon i butiker som specialiserat sig på detta eller på köp- och säljsajter som Blocket och Tradera.
  • FAIRPHONE har lanserats i handeln. En telefon som producerats under rättvisa villkor för människor i hela kedjan och ger oss konsumenter inblick.
  • Idag är utbudet av mobiltelefoner som är tillverkade med hänsyn till miljö-, hälso- och sociala aspekter mycket litet. Använd din konsumentkraft och fråga efter schysstare alternativ i butiken!
  • Lämna in din avlagda mobiltelefon till återvinning, då gör de mer nytta än i byrålådan! Om alla de 3 miljarder människor som äger en mobiltelefon i världen skulle lämna in sin avlagda telefon till återvinning skulle 240 000 ton råmaterial sparas, vilket motsvarar växthusgasutsläppen från fyra miljoner bilar! HÄR finns bra information om återvinning.
  • PANTALUREN kan du återvinna din mobiltelefon på ett miljövänligt sätt.
  • Titta efter aktuella märkningar på vår MÄRKNINGSGUIDE