Vad innebär en hälsosam och medveten konsumtion när man köper leksaker? Leksaker kan innehålla farliga kemikalier. Detta gäller särskilt leksaker av plast. Plastleksaker kan innehålla stabiliserande och mjukgörande medel som är skadliga för miljön och hälsan. Ftalater är mjukgörande ämnen som kan påverka hormonbalansen i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Ftalater är vanligast i PVC-plast. Användning av ftalater är i viss utsträckning förbjudet i leksaker men inte i andra produkter som sandaler, pennskrin, suddgummin och tryck på kläder.
Ungefär 80 procent av världens leksaker tillverkas i Kina. Produktionen domineras av unga kinesiska gästarbetare som arbetar under hårda förhållanden, ofta i farlig arbetsmiljö med olagligt långa dagar för låga löner. Oftast har de väldigt lite inflytande över sin arbetssituation och har i regel ingen möjlighet att organisera sig genom fackföreningar och liknande. Det är inte ovanligt att de saknar tillgång till sociala skyddsnät och ibland får de inte ens ett anställningskontrakt.
Tips för en medveten konsumtion av leksaker
- Utbudet av leksaker som är producerade på ett schysst sätt må vara litet, men det går att hitta i mindre butiker som har specialiserat sig på rättvis handel. Du kan hitta butiker i vår Ekoguide.
- För att sätta press på de stora aktörerna på leksaksmarknaden kan man som konsument ställa frågor om arbetsvillkor, miljöhänsyn och hälsa i butiken eller kontakta företagen direkt.
- Undvik plastleksaker av PVC. Det kan vara en bra idé att hålla barn borta från andra plastsaker av PVC eftersom småbarn gärna tuggar på det mesta.
- Titta efter träleksaker (men kontrollera att färgen de är målade med inte är farlig) och tygleksaker, gärna av ekologiskt material.
- Var uppmärksam och försiktig med prydnadssaker och smycken som innehåller vätskor och självlysande vätskor, de kan innehålla mycket farliga mineraloljor och ftalater.
- Att köpa begagnade leksaker är bra för både miljön och plånboken, men Konsumentverket och Kemikalieinspektionen avråder från användning av leksaker äldre än 2013 eftersom EU-reglerna för kemikalier i leksaker skärptes det året.
- Tänk kvalitet framför kvantitet. Undvik att köpa massor med lågkvalitetsleksaker. Välj med omsorg och lägg hellre lite mer pengar på en bra produkt än många mindre bra produkter.
- Om en leksak luktar starkt, undvik den. Den kan innehålla parfymer eller kemikalier som kan vara skadliga för barnen.
- Gå tillbaka till affären med leksaker vars inbyggda batterier är uttjänta eller har fastnat. Försäljaren är skyldig att ta emot dem.
- Färg och lim innehåller ofta lösningsmedel. Välj ekologiska/miljömärkta lim, kritor och pennor. Låt inte de minsta barnen komma i kontakt med byggsatser som t.ex. bilar och flygplan eftersom de har både färg och lim som kan vara skadliga.
- Smink kan vara allergiframkallande. Undvik det till små barn och så länge som möjligt till de lite äldre barnen.
- Tillverka gärna dina egna lekmassor eller modellera. Det är lätt att hitta enkla och bra recept på helt ofarlig Play-Doh och trolldeg.
- Titta efter aktuella märkningar i vår märkningsguide.
Sidan uppdaterad 2021.