Juice
Det är inte lätt att veta vilken slags juice som är bäst ut klimat- och miljösynpunkt. Juice är energikrävande att producera, transportera och förvara. Här följer några klimatsmarta råd för medveten konsumtion med miljön i åtanke.
- Enligt en undersökning från Jordbruksverket har juice som pressats här i Sverige av importerade apelsiner störst klimatpåverkan, eftersom apelsiner är skrymmande att transportera. Det är mer effektivt att pressa apelsinerna på plats i ursprungslandet.
- Enligt livsmedelsverket importeras de flesta färska apelsiner från Spanien och apelsinkoncentrat från Brasilien.
- På grund av de långväga lastbilstransporterna ger färskpressad juice från Spanien ett högre klimatavtryck än juice från koncentrat samt färskpressad juice från brasiliansk råvara. Klimatutsläppen för juice beror på olika faktorer som transportavstånd för råvaran, distribution till marknaden samt energieffektiviteten vid processningen.
- Juice har ett medelvärde på ca 3 kg CO2e/per kg produkt i klimatavtryck enligt mat-klimat-listan, framtagen av SLU.
- Odling av frukt har även sociala och miljömässiga konsekvenser, läs mer under frukt & grönt
Tips för en medveten konsumtion av juice
- Välj i första hand juice som är närproducerad från Sverige.
- Välj ekologisk producerad juice.
- När det gäller apelsinjuice, är koncentrat det bästa alternativet ur klimatsynpunkt.
- Eftersom tillverkning av juice är energikrävande och transporteras långa vägar, kan vi aktivt välja att minska vår konsumtion av juice.
Vatten
I Sverige får vi dricksvatten direkt ur kranen men i många andra länder måste en köpa vatten på flaska. Att välja förpackat vatten innebär därför oftast en onödig miljöbelastning. Välj i första hand kranvatten – det håller hög kvalitet och är dessutom billigare än att köpa på flaska.
- Flaskvatten kostar minst 250 gånger mer än kranvatten, uppger Svenskt vatten.
- Att köpa vatten på flaska är en onödig belastning på miljön på grund av utsläpp från transporter och förpackningar.
- Kranvatten har de högsta kraven på kvalité, därefter följer mineralvatten, källvatten och bordsvatten.
- Att producera och transportera 1 liter vatten på flaska, förbrukar minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter från kranen.
- Att producera och transportera 1 liter vatten på flaska, släpper ut minst 300 gånger så mycket Co2 som att tappa upp 1 liter från kranen.
- Utsläppen talar sitt tydliga språk: Undvik att köpa vatten på flaska.
Tips för en medveten konsumtion av vatten
- Ta med dig en flaska vatten hemifrån, så behöver du inte köpa vatten om du blir törstig.
- Investera i en thermo-vattenflaska, det finns flera sorter på marknaden och ditt vatten kan hållas nedkylt i flera timmar. Tips på två sorter är Klean Kanteen och Glacial.
- Förvara en kanna vatten i kylskåpet istället för att låta vattnet rinna onödigt länge i kranen.
- Välj närproducerat om du väljer att köpa flaskvatten och undvik utländska sorter som transporterats långt.
- Håll din vattenflaska kall, när plastflaskan blir varm utsöndrar den små plastpartiklar.
- Panta och återvinn PET-flaskor och burkar.
- Vill du verkligen ha kolsyrat vatten och är en storkonsument av flaskvatten? Då kanske du ska investera i en kolsyremaskin, så sparar du snabbt in dina pengar och minskar onödigt avfall.
Sidan uppdaterad 2021.