HEMINREDNING

Heminredning

Att inreda sitt hem är ett stort intresse för många svenskar och vi använder inredning och möbler för att signalera vilka vi är – eller vill vara. År 2013 köpte vi möbler för mer än 21 miljarder kronor. I vårt slit och slängsamhälle ska även vår inredning ständigt förändras för att följa de senaste trendera och det som känns omodernt hamnar på soptippen. Vad som dock inte syns i alla inredningstidningar och möbelvaruhus är de många sociala och miljömässiga problem som finns i möbel- och hemtextilindustrin. Siffrorna nedan kommer från en rapport gjord 2009.

Det finns ett stort intresse för heminredning i Sverige, men det som inte syns i inredningstidningar och på möbelvaruhus är den långa kedjan från råvara till färdig produkt som är förknippad med många sociala och miljömässiga problem. Möbler och hemtextil tillverkas ofta i låglöneländer där lagar om arbetstider, löner, organisationsfrihet och arbetsmiljö ofta överträds. Trädgårdsmöbler tillverkas ofta av tropiskt trä från avverkad regnskog och tillverkning av hemtextil orsakar stora utsläpp av kemikalier och vattenbrist som får både sociala och miljömässiga konsekvenser.

 

Tips för en medveten konsumtion av heminredning
  • Fundera över om du verkligen behöver köpa nya möbler eller om du kan göra om de möbler du redan har genom att byta tyg eller måla om istället.
  • Om du vill byta kuddfodral, leta efter tyg på secondhand och sy egna fodral. Utöver hållbar konsumtion, får du ett unikt och mer personligt hem.
  • Av gamla glasburkar kan du göra egna ljusstakar. Måla dem i din favoritfärg.
  • Köp gärna begagnade möbler istället för nya, du sparar på miljön och din egen hälsa eftersom nyproducerat ofta innehåller kemikalier och andra hälsoskadliga ämnen.
  • Använd vår Ekoguide för att hitta second hand-butiker och butiker med schysst tillverkad inredning.
  • Titta efter miljömärkningar (se nedan) när du ska köpa hemtextil för att undvika onödiga kemikalier både i tillverkningen och i den färdiga produkten.
  • Leta efter alternativ till tropiskt trä och välj FSC-certifierade möbler om de är gjorda av tropiskt trä som mahogny och teak.
  • Våga fråga i butiken var och hur varan du vill köpa är tillverkad.
  • När du köper stearinljus, köp gärna Svanenmärkta. Läs mer om Svanenmärkta ljus och vilken miljöpåverkan stearinljus har här. Många stearinljus och värmeljus innehåller ocertifierad palmolja som bidrar till skövling av regnskog för att anlägga plantager. Om du är vegan eller helt enkelt tycker det är viktigt att ljusen inte kommer från animaliska källor finns en guide över veganska ljus här.