Att inreda sitt hem är ett stort intresse och hobby för många i Sverige, men det som inte syns i inredningstidningar och på möbelvaruhus är den långa kedjan från råvara till färdig produkt som är förknippad med många sociala och miljömässiga problem. Möbler och hemtextil tillverkas ofta i låglöneländer där lagar om arbetstider, löner, organisationsfrihet och arbetsmiljö ofta överträds. Trädgårdsmöbler, till exempel, tillverkas ofta av tropiskt trä från avverkad regnskog och tillverkning av hemtextil orsakar stora utsläpp av kemikalier och vattenbrist som får både sociala och miljömässiga konsekvenser. Men, det finns kanonbra alternativ! Kika på tipsen här nedan. Nyckel till hållbar och medveten inredning är att återbruka, tillfixa och köpa begagnat.
Tips för en medveten konsumtion av heminredning
- Det bästa du kan göra är att använd det du redan har! Ett enkelt tips för att förnya är att möblera om redan befintliga möbler.
- Remake! Renovera, måla om eller byt tyg – liten fix kan göra stor skillnad.
- Marketplace, Blocket, Tradera, fysiska secondhand-butiker och loppisar – dessa ställen kryllar av möbler som behöver återälskas av ett nytt hem, vilket är det näst bästa du kan göra för att förnya eller bygga ett hem. Använd även vår Ekoguide för att hitta second hand-butiker och butiker med schysst tillverkad inredning.
- Textilier såsom tyger, dukar, gardiner, filtar och kuddfodral finns i mängd på ovan nämnda ställen.
- Handla långsiktigt – låt inköp av nyproducerade prylar ta tid. Behöver du verkligen den? Och om ja – leta först begagnat, i sista hand nytt, men med kvalitet och goda tillverkningsmetoder.
- Titta efter miljömärkningar (se nedan) om du ska köpa ny hemtextil för att undvika onödiga kemikalier både i tillverkningen och i den färdiga produkten.
- Leta efter alternativ till tropiskt trä och välj FSC-certifierade möbler om de är gjorda av tropiskt trä som mahogny och teak.
- Våga fråga i butiken var och hur varan du vill köpa är tillverkad.
- När du köper ljus, satsa på rent stearin och undvik paraffin. Köp gärna Svanenmärkta. Läs mer om Svanenmärkta ljus och vilken miljöpåverkan stearinljus har här. Många ljus och värmeljus innehåller ocertifierad palmolja som bidrar till skövling av regnskog för att anlägga plantager.
Sidan uppdaterad 2021.