Att grilla är något vi gör mycket i Sverige under sommarhalvåret, det är gott och härligt att tillaga mat ute! Den senaste tiden har många även fått upp ögonen för att laga mat ute oavsett årstid och väder. För att du ska kunna ha en klimatsmart och medveten grillkväll så har vi samlat lite råd och tips kring hur du kan tänka. Vi har även samlat en del information om hur du grillar på ett sätt som är säkert för hälsan. Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat och det finns otaliga recept att hitta med en enkel googling. Ett tips på vägen är även att kolla in Kung markattas VEGETARISK GRILLSKOLA.
Tips för en medveten grillkväll
- Köp din grill och dina grilltillbehör begagnat, eller låna av grannen.
- Eltändare är att föredra om du använder el som är miljömärkt. Miljömärkt tändpapper med stearin är ett annat bra alternativ.
- Det bästa för miljön är att använda en el- eller kolgrill. Har du miljömärkt el är en elgrill ett bra miljöalternativ.
- Använd FSC-, SIS-märkt och närproducerat grillkol eller briketter. FSC är en oberoende internationell organisation för certifiering av skogsprodukter och om grillkolet är SIS-märkt så är inte kolet från trä som är kemiskt behandlat.
- Ta med dig ditt skräp hem om du grillar på offentliga platser och de inte har ordentlig källsortering.
På grillen
- Grilla vegetariskt. Kött står för matens största miljö- och klimatpåverkan. Att äta mindre kött är därför det enskilt smartaste miljöval du kan göra.
- Välj ekologiska och närproducerade grönsaker.
- Om du ska grilla kött, välj ekologiskt naturbeteskött eller viltkött. Du kan läsa mer om kött HÄR.
- Välj vildfångad eller odlad fisk som är miljömärkt med symbolerna KRAV eller MSC.
- Använd en grillform av rostfritt stål istället för att göra paket av aluminiumfolie. Grillformar marknadsförs även under benämningarna grillkorg, grillpanna och grillhalster.
- Grillformar gör det dessutom lätt att grilla grönsaker.
- vänta tills kolet är genomglött, det vill säga när kolen blivit askgrå. För att det ska fungera bör du lägga på all kol på en och samma gång, och inte tillföra ny kol under grillningen. På så sätt får du en lägre grilltemperatur som ger upphov till mindre skadliga ämnen samtidigt som mer av vitaminerna i maten bevaras.
- Med askgrå kol kan man undvika rök och flammor. Rök och flammor ger upphov till cancerframkallande ämnen i maten. Rök är även farligt att andas in.
- Om du väntar till kolen blivit askgrå får du dessutom ett fantastiskt grillreslutat som belöning för ditt tålamod!
- Spara resterna som blir över och gör en pytt dagen efter – minst lika gott och du slipper svinna mat.
Undvik
- gasolgrillar, eftersom gasol är en fossil petroleumprodukt. Gasolgrillar ger mer utsläpp av koldioxid än kolgrillar.
- gasolgrillar ger även upphov till högst koncentration av polycykliska aromatiska kolväten (PAH ) i den grillade maten, en grupp ämnen som är cancerframkallande.
- Engångsgrillar då de till stor del består av aluminium som är oerhört resurskrävande att framställa och ofta har paraffin som tändbas.
- Att tillreda maten i aluminiumfolie då det kan skada din hälsa, särskilt om maten är salt eller sur. Dessutom är aluminiumfolie en engångsprodukt som är otroligt resurskrävande att framställa (dock lätt att återvinna!).
- Att grilla paket bestående av vått tidningspapper. Framställningen av tidningspapper är inte reglerad för att säkerställa att produkten är säker vid användning i samband med livsmedel. Studier indikerar att kontakt mellan tryckfärg och mat kan leda till att hälsofarliga ämnen överförs till maten.
- Tändvätska då den är gjord på fossilt bränsle och även är en riskkemikalie.
- Engångsartiklar som papperstallrikar, bestick och muggar.
Sidan uppdaterad 2021.