GARDEROBEN

Modet förändras ständigt. Varje dag hängs nya plagg ut i butikerna och vi förväntas konsumera i samma takt. Kläder och skor är idag så billiga att ett plagg kan hamna i sopkorgen efter bara ett par användningar. Enligt GLOBAL FASHION AGENDA omsätts över 15 000 miljarder kronor om året inom modeindustrin och det är en av världens största och smutsigaste industrier. Fast fashion är begreppet där man förklarar förändringen av modebranchen, från två kollektioner om året till ett uppskruvat tempo där det kan släppas ett 20-tal kollektioner varje år.
Varje år köper vi 13 kilo textilier, samtidigt som slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder och textil i soptunnan per person i Sverige. Denna slit-och-släng-inställning till kläder och skor är inte hållbar och tär på jordens resurser.
I den här kategorin har vi samlat information om slit-och-släng-kulturens effekter på miljö och människor och tagit fram tips på hur du kan konsumera kläder och skor på ett mer hållbart sätt.

 

Tips för en medveten konsumtion av kläder och skor
  • Minska din konsumtion av nyproducerade kläder och skor. Köp istället second hand, byt, hyr eller låna på ett klädbibliotek!
  • Titta efter miljö- och etiska märkningar om du köper nytt.
  • Satsa på kvalitet och sköt om dina kläder och skor så att de håller längre.
  • Stöd miljön och samtidigt din skräddare och skomakare – lämna in trasiga kläder, skor och stövlar för lagning i stället för att köpa nytt (även om det ibland i kronor kan bli lite dyrare).
  • Sy om, laga och lappa.
  • Använd din konsumentmakt och fråga efter schysta alternativ i butiken.

 

Källor

DANWATCH Ett danskt ideellt media- och researchcenter som arbetar med grävande journalistik kring företagsetik och har granskat skoindustrin.FAIR ACTION En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om löner i textilindustrin och sandblästrad denim. Läs deras senaste rapport som visar att anställda på lädergarverier i Indien arbetar under hälsofarliga och otrygga förhållanden. Några av de största problemen är låga löner, motsvarande cirka 900 kronor i månaden, inga anställningskontrakt och långa arbetsdagar.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN En av Sveriges största ideella föreningar som arbetar med miljöfrågor inom en mängd områden, bland annat textilier och kläder.

SWEDWATCH En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer, med målet att bidra till en hållbar global utveckling.

VÄRLDSNATURFONDEN (WWF) En av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer, som bland annat arbetar med problematiken kring bomull.

FASHION REVOLUTION En global rörelse som startade efter fabrikskollapsen i Rana Plaza i Bangladesh 2013. De vill göra om modeindustrin till en socialt och miljömässigt hållbar industri – från bonde till konsument.

A LOST REVOLUTION? (2012) En rapport från Swedwatch om kvinnors situation i textilindustrin i Bangladesh. Här kan du ladda ner rapporten på engelska eller en sammanfattning på svenska.

TEXTILIER MED ETT SMUTSIGT FÖRFLUTET Miljöpåverkan vid tillverkningen av hemtextilier som importeras till Sverige

BOMULL Rapport (2016) från Världsnaturfonden om att textilbranschen ännu är dålig på att använda hållbar bomull

#DINSÖMMERSKA OCH #KVINNANBAKOM

LEVNADSLÖN FÖR SÖMMERSKOR I TEXTILINDUSTRIN

FAST FASHION UTNYTTJAR FATTIGA KVINNOR

KVINNOR OCH BARN I BOMULLSODLINGAR FAR ILLA

ETISKA TEXTILMÄRKNINGAR BRA FÖR KVINNORNA I INDUSTRIN

EN REN NATURPRODUKT? (2005). En rapport från Världsnaturfonden som förklarar vilken miljöpåverkan bomulls- och klädindustrin har i de olika stegen från planta till plagg.

KEMIKALIEKOLLEN

TESTFAKTA

FAIR ACTION Trots att det tillverkas 24 miljarder par skor årligen ligger skobranschen i dag en bra bit efter klädbranschen i fråga om hållbarhet och kontroll av sin tillverkning. Inte minst när det gäller den smutsiga läderframställningen som är en grundläggande pusselbit i skoproduktion. Läs hela deras rapport nedan (2017).

SKOFÖRETAG HAR DÅLIG MILJÖKONTROL (2009)

BAD SHOES STINK Product Survey Focusing on Certain Hazardous Chemicals in Leather Shoes (2009). En analys av kemikalier i läderskor av Naturskyddsföreningen.

TYG ELLER OTYG Faktaunderlag Miljövänliga Veckan 2007. En skrift från Naturskyddsföreningen om olika textiliers miljöpåverkan med fokus på bomull.

LÄMNA GRÖNA SKOAVTRYCK Från Naturskyddsföreningens Grön guide.