Att vad du jobbar med – avlönat eller oavlönat – kan påverka jorden på ett positivt eller negativt sätt är du nog medveten om. Men har du tänkt på vad dina pengar jobbar för? Finanser och sparande kan vara en djungel.
Även om vi gör vårt bästa för att leva hållbart kan det vara svårt att veta vad ens pengar gör på banken. Företag man kanske aldrig skulle välja att investera i kan vara en del av en fond man äger, eller ens pension kan stödja industrier som inte är i linje med hållbar utveckling, utan att man som kund kanske har koll på det. Om du inte aktivt tagit ställning till frågor om hållbarhet när du valt var du placerar dina pengar så finns det alltså en risk för att de jobbar för verksamhet vars arbete motverkar de Globala målen för hållbar utveckling.
Så hur ska man tänka för att kunna göra finansiella val som är i linje med sina hållbarhetsprioriteter? Hur hållbar är en “hållbar fond” egentligen? Är vissa banker bättre än andra?
Precis som att du kan göra skillnad genom hur du väljer att spendera dina pengar, kan du göra skillnad genom att se över hur du sparar och investerar. Medvetna val kring din bank, försäkring, pension och investeringar innebär att du kan låta dina pengar jobba för att vi ska nå de globala målen.
Tips för ett medvetet sparande och investerande
- Använd Fair Finance Guide för att leda dig rätt inom hållbara finanser! Du kan jämföra banker, se deras hållbarhetsbetyg och läsa granskningar av bankernas arbete. Du hittar även praktiska tillvägagångssätt för hur du kan sätta press på din bank att jobba mer hållbart och skapa efterfrågan på en hållbarare lösning. Detta skapar i sin tur påverkan på finansbranschen.
- Tänk på vad “hållbarhet” betyder inom investeringar för dig. Vilka aktiviteter eller industrier vill du undvika eller investera i? Filtrera fondutbudet enligt dina önskemål och/eller nyttja bankernas erbjudande av “hållbara fonder” för att hitta alternativ som inkluderar/exkluderar det du vill.
- För att ta reda på en specifik fonds metod för att integrera hållbarhet kan du läsa fondens informationsbroschyr. Saknas information? Sätt press på din bank eller fondplattform och fråga om fondernas hållbarhetsspecifikationer. Överväg att byta bank eller fond om transparens saknas.
- Nyttja verktyg och märkningar som visar huruvida fonderna är hållbara, exempelvis: Hållbarhetsprofilen, Fondkollen och Svanen.
- EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar innebär att du kan vara mer säker på att de fonder som marknadsförs som gröna inom EU uppfyller en satt standard. Håll utkik efter ljusgröna och mörkgröna fonder. Dessa uppfyller kraven och har en skyldighet att förmedla mer information om hur och på vilket sätt fonden är hållbar. Läs mer på Konsumenternas webbsida.
- Se över dina pensionsfonder på Pensionsmyndigheten och använd deras sökverktyg för att hitta fonder som med hållbarhetsprofil och matchar dina önskemål.
- Kom ihåg att investeringar i värdepapper alltid innebär risker och svängningar, och i värsta fall kan du förlora pengarna. Hållbara fonder är alltså inte heller riskfria, även om det finns olika risknivåer att välja mellan.
Källor:
Sidan uppdaterades 2025.