BARNKLÄDER & SKOR

Tillverkningen av barnkläder och skor är liksom tillverkningen av kläder och skor för vuxna förknippad med flera sociala och miljörelaterade problem som du kan läsa mer om under kategorin KLÄDER. När det gäller barnkläder och skor är det också viktigt att lyfta fram användningen av kemikalier som särskilt kan påverka barns hälsa. Kläder behandlas med olika kemikalier för att ge textilierna färg, flamskydd, impregnering m.m. Metalldetaljer som nitar, dragkedjor och spännen kan innehålla nickel som vid långvarig kontakt kan leda till att barnet utvecklar allergi. Andra allergiframkallande ämnen som krom, formaldehyd och latex kan också finnas i kläder. Vissa azofärger kan brytas ned till ämnen som är cancerframkallande. Barnkläder har inte samma lagstiftning som leksaker. Ftalater (mjukgörare) som är förbjudna i leksaker och barnavårdsprodukter p.g.a de är skadliga för hälsan kan finnas i mjuka plasttryck på kläder och i skor av plast eller med plastdetaljer.

 

Tips för att undvika kemikalier i barnkläder och skor
  • Köp begagnade kläder och textilier. När kläder hunnit tvättas några gånger så har kemikalierna försvunnit med vattnet. Även när du köper begagnat är det bäst att hålla sig till kläder av naturmaterial, eftersom syntetiska material av polymerer – så som polyester och nylon – släpper ifrån sig microplaster som är skadliga för både människa och natur. Detta gäller även gosedjur. Att köpa begagnat eller låta barnen ärva kläder och skor är både bra ur miljö-, hälso- samt ekonomisk synpunkt.
  • När du köper nytt, välj ekologiska hygienprodukter, textilier och leksaker för att undvika onödiga kemikalier. I vår EKOGUIDEN kan du hitta butiker med bra utbud.
  • Välj produkter som har miljömärkning, eftersom man endast då kan vara säker på att materialen verkligen är ekologiska och att produktionen har kontrollerats.
  • Tvätta nya kläder, gärna ett par gånger, innan de används för att tvätta bort lite av kemikalierna.
  • Undvik PVC-tryck.
  • Välj kläder från välkända kvalitetsmärken som ställer höga krav på sina varor, förutom de som speciellt satsar på miljömärkta varor.
  • Undvik kläder som saknar information, har okänt ursprung och som luktar starkt.
  • Titta efter aktuella märkningar på vår MÄRKNINGSGUIDE