BARN

När familjen väntar tillökning är det lätt att irra bort sig i den uppsjö av mer eller mindre användbara prylar som riktar sig till nyblivna föräldrar och deras bebisar. Eftersom barn är särskilt känsliga är det extra viktigt att tänka till och läsa på innan man shoppar loss.

 • Ur ett hälsoperspektiv finns det mycket viktiga anledningar att vara väl informerad och med omsorg välja vilka produkter och vilken hemmiljö man vill skapa för sitt barn.
 • Det som är bra när det kommer till medveten konsumtion angående barn, är att vad som är bäst för barnet också oftast är bäst för omvärlden (något som i och för sig oftast gäller även för vuxna).
 • En annan anledning till att försöka vara en medveten konsument .
 • En annan anledning till att försöka vara en medveten konsument när det  kommer till produkter för barn är att många företag försöker tjäna pengar på känslan att vi alltid vill ge våra barn det bästa, eller locka med billiga erbjudanden eftersom de vet att ekonomin ofta ansträngs när familjen får tillökning.
 • Därför är det bra att ta reda på vad man verkligen behöver så man kan förhålla sig mer kritisk till företagens påverkansförsök och inte bara anta att familjen behöver allt som antas behövas. Under den här kategorin har vi därför samlat viktiga tips till dig som är eller snart ska bli förälder. Vi har även inkluderat en hel del länkar till den som vill fördjupa sig.

 

Generella råd och tips om hemmiljö

Många föräldrar får en stark längtan att ”boa in sig” under sin graviditet och projekt barnrum påbörjas ofta. Det är en underbar känsla att förbereda sig och göra det så varmt och välkomnande som möjligt för den nya lilla familjemedlemmen. Men vad är varmt och välkomnande? Hur ska man tänka vad gäller hemmiljö och medveten konsumtion? Att vara en medveten konsument under barnets uppväxt och utveckling och därmed också den anpassade förändringen av hemmiljön, kan hjälpa både barnens hälsa och hälsan för vår planet.

 • För att få bort så mycket kemikalier som möjligt bör man tvätta alla textiler före användning. Tvätta dem gärna flera gånger och välj miljömärkta, oparfymerade tvättmedel och undvik sköljmedel. Köp helst begagnat. Om du köper nytt, välj ekologiska lakan och tyger till kuddar och gardiner.
 • Det finns ekologiska/miljömärkta sängar, kuddar och täcken på marknaden. Låt ditt barn få sova i en så giftfri säng som möjligt.
 • Om en produkt luktar ”nytt” och/eller starkt kan det bero på kemikalierna den är behandlad med. Vädra då ur ”det nya” tills starka eller kemiska lukter försvinner.
 • Köp madrasskydd som är fritt från PVC.
 • Förvara helst barnens leksaker i lådor utanför barnets sovrum och tänk kvalitet framför kvantitet.
 • Se till att de gosedjur som flyttar in i barnets säng är av naturmaterial, ekologiska eller CE-märkta. Tvätta dem alltid när de är nya, oavsett material.
 • Låt elektroniken användas i andra rum än i sovrummet och låt den vara avstängd när den inte används. Elektronik är flamskyddsbehandlad och när elektroniken blir varm kan den avge kemikalier. Kemikalierna samlas i fint damm och kan landa på både huvudkudden och i madrassen vi sover på.
 • Städa ofta! Dammsug och våttorka dina golv. I de minsta dammpartiklarna samlas kemikalierna och barn som kryper eller leker på golvet är de mest utsatta.
 • Vädra ofta!
 • Låt aldrig barn leka med eller plocka isär elektronik. Denna kan innehålla tungmetaller så som bly, kadmium och kvicksilver samt flamskyddsmedel som kan vara farligt för dina barn.
 • Plastbanta ditt hem. Var försiktig med användningen av plast i ditt hem, framför allt i ditt kök. Plast kan innehålla ftalater som är ett hormonstörande ämne. Dessa kan frigöras vid uppvärmning eller från plast som är repig/skadad. Använd med andra ord inte skärbrädor som är repiga. Värm endast mikro-säker plast i mikrovågsugnen. Titta efter märkning. Välj hellre tallrikar, muggar och bestick av rostfritt stål, glas eller trä än plast till dina barn vid matbordet. Välj gärna glasnappflaska framför plastnappflaska. Förvara maten i rostfritt stål, glasburk eller glasbägare istället för i plastbägare. Se upp med plast som är märkt 7 eller bokstäverna PC – de består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A.
 • Var medveten om att nya produkter för med sig ”nytt” damm in i huset. Det kan vara flamskyddsmedel i nya soffan eller i nya stereon, i den nya mattan på golvet lika så. Fundera över vad du kan köpa begagnat, ärva eller återanvända. Välj med omsorg och samla på dig kunskap – det kommer hjälpa dig långt!
 • Titta efter aktuella märkningar på vår MÄRKNINGSGUIDE

 

Kemikalier

Det här med kemikalier är ett väldigt stort och svårt ämne att greppa. Det finns kemikalier i allt, många är ofarliga men flera är också skadliga, även i liten mängd. De allra flesta kemikalier vet man ingenting om ännu, forskningen hinner helt enkelt inte med att testa och säkerställa varje ny kemikalie. Genom relativt enkla medel kan du dock göra stor skillnad för dina barn och för miljön i positiv riktning.

De senaste åren har man börjat prata mer och mer om hormonstörande kemikalier, en speciell grupp kemikalier som i väldigt liten dos kan ställa till med väldigt stora problem eftersom de liknar kroppens egna hormoner och därmed kan störa olika processer i kroppen. Immunförsvaret, nervsystemet och fortplantningssystemet är särskilt känsliga. Små barn är givetvis mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom de växer och utvecklas. De stoppar dessutom fler saker i munnen och de äter och dricker mer i förhållande till deras vikt än vad en vuxen person gör. Enligt naturskyddsföreningen finns det idag ca 800 kända kemikalier som man vet eller misstänker är hormonstörande och man hittar dem i allt från leksaker och kläder till elektronik och möbler. De är mjukgörare i plaster, de finns som flamskyddsmedel i elektronik och som bekämpningsmedelsresterna i maten. PCB, bisfenol A, ftalater och tungmetaller som bly och kvicksilver är några kända exempel. Det finns dock flera enkla knep att ta till som förälder för att göra miljön säkrare för sitt barn. Något av det viktigaste att tänka på är barnets exponering för kemikalier och tungmetaller. Kemikalier kan du hitta i väldigt många av de produkter vi använder dagligen, och även i hemmen vi bor i. Det kan finnas i t.ex. färgen på väggarna, i madrassen, i soffan och i rengöringsmedlen vi städar med. Det förekommer också ofta i barnkläder och leksaker.

Några grundläggande tips för kemikalier och tungmetaller
 • Börja med att ställa frågor när du handlar. Du har som konsument rätten att veta vad det är för kemikalier som finns i det som du funderar på att köpa. Kanske har butikspersonalen ännu inte svaren men genom att vi ställer de viktiga frågorna kommer fler och fler bli uppmärksamma och medvetna om hur situationen är och hur vi kan välja ett bättre alternativ. Vad är det som gör att barnets overall är vattenavstötande? Hur kommer det sig att duken inte är känslig för fläckar? Finns det kemikalier i mjukisdjuret som gör att det är flamsäkert? Vad är det för plast som nappflaskan består av och hur ser innehållsförteckningen ut i badskummet?
 • Låt aldrig barn suga eller tugga på saker som ej är avsedda för barn.
 • Var extra uppmärksam som gravid eftersom fostret är väldigt utsatt, moderkakan är inte en tillräcklig barriär. Många kemikalier och tungmetaller går över från mamman till barnet till exempel genom bröstmjölken.
 • Välj alltid produkter som är miljömärkta och astma- och allergitestade.
 • LÄKEMEDELSVERKET rekommenderar att barn under 16 år inte ska färga håret alls. Detta för att hårfärg innehåller starka ämnen av vilka många är dokumenterat allergena.
 • Städa ofta och våttorka dina golv en gång i veckan. Kemikalier samlas i de minsta dammpartiklarna och små barn som kryper är extra utsatta.
 • Tvätta alltid nya kläder och lakan före användning.
 • Undvik doftämnen, de kan vara allergiframkallande och många är redan förbjudna.
 • Om någonting luktar starkt, vädra eller undvik att ha produkten nära ditt barn.
 • Undvik elektronik i sovrum eller i lekrum. Gäller även mobiltelefoner och surfplattor. All elektronisk utrustning avger kemikalier när den blir varm.

 

Köpa nytt

 • När du köper nytt, välj ekologiska hygienprodukter, textilier och leksaker för att undvika onödiga kemikalier.
 • Välj produkter som har miljömärkning, eftersom man endast då kan vara säker på att materialen verkligen är ekologiska och att produktionen har kontrollerats.

 

Mat & vatten

 • Ät och drick fritt från bekämpningsmedel. Välj alltid mat från ekologiska odlingar så långt som det är möjligt.
 • Tänk på att spola kranen till dess att vattnet blir ordentligt kallt. Endast då duger vattnet för att dricka eller att koka mat i. Om vattnet inte är ordentligt kallt betyder det att det legat ett tag i rören, och vattnet kan då ha samlat på sig tungmetaller. De mängder som vattnet då innehåller kommer inte leda till akut förgiftning, men är skadliga på lång sikt.
 • Om det känns slösaktigt att spolabort så mycket vatten kan man samla upp det i någon form av behållare och använda till att spola disk, städa eller spola toaletten.
 • När man spolat vattnet så det blivit ordentligt kallt kan man även passa på att fylla en kanna och ställa i kylskåpet, så måste man inte upprepa proceduren lika ofta under dagen.

 

Elektronikprodukter

 • Den statliga myndigheten Kemikalieinspektionen rekommenderar att man undviker att ha elekronikprodukter i rum där barnen sover.
 • Detta för att elektriska apparater så som mobiltelefoner, TV-apparater, datorer och annat kan ge ifrån sig små mängder kemiska ämnen till den omgivande luften. Det är ämnen som finns i varan för att ge varan en viss egenskap eller funktion.
 • Det finns exempelvis flamskyddsmedel i en TV-apparat för att hindra TV:n från att börja brinna när TV:n används och blir varm. När du använder TV:n kan små mängder flamskyddsmedel lämna TV:n och hamna i den omgivande luften och i dammet.
 • Kemikalieinspektionen nämner just sovrummet eftersom det är en plats där barn spenderar mycket tid, men det är såklart bra att undvika sådana produkter i alla rum i huset där barnen spenderar mycket tid.

 

Renovering

 • Undvik helst att renovera er bostad när ni har småbarn.
 • Om du ändå måste renovera, välj miljömärkta byggnadsmaterial, välj trä före plastgolv, se över vad som är bäst ur miljö- och hälsosynpunkt vid tapetsering eller målning. Förbered er genom att kolla upp vilka miljövänliga alternativ som finns vad gäller färger och andra material.
 • Det är lätt att känna sig lockad att renovera för att förbereda sig inför barnets ankomst. Men färg, byggmaterial och textilier kan ge ifrån sig kemiska ämnen, framför allt när de är nya.
 • Barn är extra känsliga för kemikalier och det gäller även ofödda barn. Därför är det bra att avstå från att renovera och omdekorera om du är gravid. Det kan också vara bra att vänta några veckor innan en bebis får flytta in i ett nyrenoverat rum, så att de kemiska ämnena hinner vädras ut ordentligt.
 • Om du väljer att renovera, försök läsa på och välja alternativ som är fria från hälsovådliga kemikalier.

 

Rengöring

 • Vid rengöring av hem och barn är det säkraste tipset att helt undvika kemikalier och istället använda naturliga medel. Det är även skonsamt mot såväl miljön som plånboken. Med såpa, miljömärkt diskmedel och vinäger kan man täcka de flesta av hemmets rengöringsbehov. Kan kompletteras med bikarbonat, citron och tvål/galltvål vid behov.
 • För barnets första tid är det ända du behöver vatten och lite olja. Man måste inte köpa särskilda oljor för barn, som ofta har ett väldigt högt literpris, utan vanliga oljor som man kan äta, t.ex. rapsolja eller olivolja går alldeles utmärkt. Svensk rapsolja är bland de smartaste valen du kan göra för miljön.
 • Undvik parfymer då det kan ge upphov till allergier. Även naturliga eteriska oljor kan orsaka reaktion. Som med kemikalier ökar risken vid kontinuerlig exponering. Eftersom man ofta har små barn väldigt nära inpå kroppen, och ofta håller huvudet vid halsgropen, kan du överväga att skippa att använda parfym under spädbarnstiden.

 

Källor

FAIR ACTION Ideell förening som arbetar för rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer.

FORSKNING:SE Nanoplast kan skapa både rubbade individer och system

KEMIKALIER I BARNS VARDAG Viktig information till dig som har eller väntar barn. Granskar och analyserar produkter så de inte innehåller förbjudna ämnen och är en statlig myndighet under Miljödepartementet. Ladda ner deras BROSCHYR (2016). Informationen har tagits fram i samarbete med Livsmedelsverket och Läkemedelsverket. Kemikalieinspektionen har en bra guide för köp och konsumtion av LEKSAKER

SCHYSSTA SAKER PÅ ÖNSKELISTAN (2009). En lättläst sammanfattning från Sveriges Konsumenter av två rapporter från Swedwatch respektive Fair Action (fd Fairtrade Center) om villkoren i leksaksindustrin.

KONSUMENTVERKET Statlig myndighet som arbetar med rättsskydd, produktsäkerhet och information för konsumenten.

NATURSKYDDSFÖRENINGEN GRÖN GUIDE om barnprodukter. HÄR är även information om plast i barnleksaker.

SVERIGES KONSUMENTER Ideell paraplyorganisation som bevakar och kämpar för att politiker, näringsliv och myndigheter alltid sätter konsumenternas intressen främst.

SWEDWATCH En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer och har granskat företag i bland annat leksaksbranschen.

RAPEX EU’s Informations & Varningssystem. Rapex är ett nätverk där EU-ländernas tillsynsmyndigheter kan varna varandra för farliga varor och därmed skydda konsumenterna.